Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.
* District NW-Veluwe


P E R S B E R I C H T


9 november 2005

Onderwerp: rechercheteam gaat nogmaals mensen benaderen

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de sinds 6 augustus 1994 vermiste Maria van der Zanden gaat binnenkort specifieke personen benaderen. Deze mensen hebben niet gereageerd op de door het team uitgezette vragenlijsten en van hen wordt mogelijk belangrijke informatie verwacht.

Het sinds begin 2005 opnieuw opgestarte rechercheteam dat onderzoek doet naar de vermissing van Maria van der Zanden gaat zo'n 80 personen benaderen die niet hebben gereageerd op de uitgezette vragenlijsten.

Van de 1250 uitgezette lijsten onder alle klas- en studiegenoten van de vermiste vrouw zijn in de afgelopen maanden ruim 800 lijsten retour gestuurd. Een groot aantal had in het geheel geen informatie voor het rechercheteam, andere mensen gaven informatie die de afgelopen maanden door het rechercheteam is nagetrokken.

Na het uitwerken van alle informatie gaat het team zo'n 80 mensen uit de directe woon- en studieomgeving van Maria van der Zanden benaderen die om welke reden dan ook niet gereageerd hebben op de vragenlijst. Met deze personen wil het team echter graag nog wel in contact komen. Ook nu wordt een brief opgesteld en worden de betrokkenen zonodig persoonlijk bezocht.

Naast dit onderdeel van het onderzoek kan het rechercheteam melden, dat het onderzoek naar de herkomst van een TOSCANA- fiets, die mogelijk van het slachtoffer zou kunnen zijn, tot op heden geen duidelijkheid heeft gegeven.

De fiets kwam in april van dit jaar in het bezit van de politie. Een oplettende agent koppelde de gevonden fiets aan het onderzoek van Maria van der Zanden en informeerde het rechercheteam. Diverse mensen, waaronder de familie, die mogelijk uitsluitsel over de fiets konden geven werden benaderd, maar dit leverde geen resultaat op. Het ingestelde buurtonderzoek om te achterhalen wie de fiets op de Brinkstraat had neergezet was ook niet succesvol, waarop besloten werd het publiek via de media te bevragen.

Gebleken is dat de fiets op een rommelmarkt bij de manege aan de Speulderweg in Garderen door een Puttenaar is gekocht. Dit was in juli 2004 en de koper heeft de fiets op de Koninginnedag rommelmarkt van dit jaar in Putten doorverkocht aan drie jongens. Zij hebben de fiets meegenomen en vervolgens dezelfde dag achtergelaten op de Brinkstraat in Putten.
Mochten zij zich alsnog herkennen in dit bericht, dan verzoekt de politie hen zich te melden via 0900 - 8844. Natuurlijk wil de politie nog steeds de eigenaar spreken, die de fiets in de periode vóór de Garderense rommelmarkt in zijn bezit heeft gehad.

Nog even een duidelijke omschrijving van de fiets:
Een grijze lichtgewicht heren racefiets, merk TOSCANA. De fiets heeft (verbogen) aluminium spatborden. Opvallend is dat het achterspatbord niet gedeeltelijk wit gekleurd is zoals destijds nog wettelijk vereist was. De fiets heeft een kleine chroomkleurige bagagedrager en een racestuur. In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd, zou de fiets slechts "enkele" remmen op het stuur hebben. Verder heeft de fiets voor- en achterverlichting en oranje ronde reflectoren in de spaken. Ook de banden en trappers zijn voorzien van reflectie. De fiets heeft verder een zwart wielrennerszadel.

Tot slot: Mochten er mensen zijn die niets over de fiets weten, maar wel informatie of tips over de verdwijning van Maria van der Zanden hebben, dan kunnen zij dit melden via 0900-8844 of via het anonieme nummer Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Einde bericht


Nadere informatie:
Bureau Communicatie
Persvoorlichting
Anton de Ronde 055 - 548 60 52
Bert Top 055 - 548 60 58
---- --