Socialistische Partij

Onderzoek naar stijging gemeentelijke lasten

09-11-2005 * De Raad voor de Financiële Verhoudingen (Rfv) gaat op initiatief van de SP onderzoek doen naar de stijgende lokale lasten en wat er tegen gedaan kan worden. "Ik heb de indruk dat mensen via de gemeentelijke lasten de bezuinigingen van het Rijk aan het betalen zijn," stelt Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid voor de SP.

Irrgang De lasten op lokaal en regionaal niveau stijgen al jaren. Soms zijn daar goede redenen voor aan te wijzen, zoals het verbeteren van het riool, maar eenduidig waren de redenen nooit. Gemeenten, het rijk en onderzoeksbureaus gaven allemaal hun eigen afwijkende onderzoeksresultaten. Terwijl burgers recht hebben op inzicht in de besteding van hun geld, vooral als er jaarlijks meer wordt gevraagd.

Een tweede vraag die moet worden beantwoord is hoe om te gaan met het schrappen van het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting (OZB). De gemeenten worden uit de landelijke belastingpot gecompenseerd, maar toch laten veel gemeenten snel hun belastingen stijgen. "Dan heb je dus effectief een lastenverzwaring. Terwijl dit het kabinet moest worden van lastenverlichting. Daarover wil ik duidelijkheid. Belasting betalen we niet voor de lol, en ik wil zeker weten dat iedereen zeer zuinig met ons geld omgaat."