Gemeente Steenbergen

"persbericht"

Najaarsnota 2005 84.046 negatief
Verwachting rekeningresultaat 2005 63.225,= positief

Het college van burgemeester en wethouders heeft de najaarsnota 2005 aan de raad overhandigd tijdens de vergadering van 27 oktober 2005. De drie raadscommissies behandelen de najaarsnota tijdens de vergaderingen in november. Aansluitend komt de nota ter vaststelling op de raadsagenda van 15 december 2005. Het verwachte resultaat van de post onvoorzien in de gemeenterekening op 31 december 2005 in vergelijking met de begroting 2005 wordt geschat op 63.225,=. Dit bedraagt 84.046,= minder dan in de begroting. Dit blijkt uit de bijgestelde budgetten in de najaarsnota op basis van ontwikkelingen van de laatste periode.

Het college van b en w heeft de budgetten in de najaarsnota geactualiseerd naar de situatie 1 oktober 2005. Ook heeft het college rekening gehouden met nog te verwachten inkomsten en uitgaven voor het resterende deel van 2005. Verder staat er een overzicht in over de stand van zaken bestuursopdrachten, die het college heeft uitgezet.

Wat valt op in de najaarsnota
Vanwege de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 1 juli 2006 ontvangt de gemeente Steenbergen een voorlopige integratie-uitkering uit het gemeentefonds van 798.861,=. Het uitgangspunt voor deze uitkering betreft de gemeentelijke beleidsvrijheid. Er mogen bij de gemeente geen onverantwoorde (financiële) risico's worden weggelegd. Specifiek voor de invoering van de Wmo ontvangt de gemeente een extra bijdrage van 73.483,=

De Algemene uitkering uit het gemeentefonds heeft het kabinet verlaagd met 138.000,=. Bij de begroting 2005 werd nog rekening gehouden met een bijdrage van 13.612.200,=. Bij voorjaarsnota werd dit nog verhoogd tot 13.692.200,=. Vanwege allerlei ontwikkelingen heeft het rijk uiteindelijk een verlaging doorgevoerd naar 13.554.200,=.

Na alle financiële correcties, aanpassingen en ontwikkelingen verwachten burgemeester en wethouders een positief rekeningresultaat 63.225,=. Tot aan het opmaken van de rekening kunnen nog kleine mee- en tegenvallers het verwachte eindresultaat beïnvloeden. Dit zal heel beperkt zijn.

Bestuursopdrachten
Wat betreft de bestuursopdrachten streeft het college van burgemeester en wethouders er naar om op 1 januari aanstaande de geplande organisatiewijziging daadwerkelijk door te voeren. Dit geldt allereerst voor de hoofdstructuur. De daadwerkelijke invoering is afhankelijk van het afronden van het overleg met de Ondernemingsraad en het Georganiseerd Overleg

De rapportage voor het invoeren van een gemeenschappelijk sociale dienst is nog niet doorgeleid naar het college van b en w. Dit heeft te maken met het realiseren van een shared service center bij de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal.

Het verplaatsen van het sportpark Dinteloord staat gepland voor de tweede helft van 2006. Dan verwacht de gemeente te starten met de aanleg en uitbreiding van het sportpark aan de
Steenbergseweg/Noordlangeweg.

De verwachting is dat de wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken (wet puberr) op 1 januari 2007 in werking treedt. Deze wet heeft drie doelstellingen: het vergroten van de rechtszekerheid, het verbeteren van de toegankelijkheid van de overheidsinformatie en een betere registratie van overheidsbesluiten en het stroomlijnen van registraties.

Wat betreft de gebiedsvisie Dinteloord heeft het college van b en w de bestuursopdracht onderverdeeld in negen projecten: 1. rijksweg A4, 2. glastuinbouw AICD, 3. oostelijke ontsluiting Dinteloord, 4. dorpsontwikkelingsplan, 5. woningbouwprogramma, 6. Dintelpark en golfbaan, 7. toekomstvisie waterhuishouding Oude Prinslandse Polder, 8. afstemming alle projecten en 9. herziening structuurvisieplus.