NEN


Rekening houden met EMC en functiebehoud in elektrisch ontwerp

Voor een ieder die te maken heeft met het ontwerpen en installeren van elektrische installaties organiseert NEN, het Nederlands Normalisatie-instituut, dit najaar een tweetal nieuwe cursussen. De onderwerpen van deze cursussen zijn elektromagnetische compatibiliteit (EMC) en functiebehoud. Met beide begrippen kan in de ontwerpfase al rekening gehouden geworden om in een later stadium storingen en disfunctioneren te voorkomen. Op 9 november 2005 vinden beide cursussen plaats in Utrecht.

NEN-EN-IEC 61000: EMC van installaties
Storingsvrije elektrotechnische installaties worden als vanzelfsprekend beschouwd, maar door de toenemende vraag naar elektrische energie en de toename van elektronische besturingen binnen de energienetten, is dit niet langer voor de hand liggend. Veel bedrijven beseffen niet dat een elektromagnetisch stoorprobleem makkelijk voorkomen kan worden door een beperkt aantal regels toe te passen. Binnen de EMC-normenreeks (NEN-EN-IEC 61000) is een document beschikbaar (Deel 5-2: Installatie- en mitigatierichtlijnen - Aarding en bekabeling) waarin installatietechnieken worden uitgelegd om de elektromagnetische compatibiliteit tussen elektrische en elektronische apparaten en systemen te waarborgen. Deze cursus is gebaseerd op dit document. De leerstof is gericht op EMC voor vaste installaties en heeft door het werken met diverse cases een praktisch karakter.

Functiebehoud in elektrische installaties
Bij calamiteiten kan het van levensbelang zijn dat bekabeling langere tijd betrouwbaar blijft functioneren zodat bijvoorbeeld de noodverlichting blijft branden. In NEN 1010 komt het begrip functiebehoud op dit moment niet voor. Deze cursus geeft duidelijkheid over wanneer en hoe functiebehoud toegepast moet worden. De nadruk ligt op elektrische installaties voor veiligheidsdoeleinden en noodverlichting.

Meer informatie
Meer informatie over deze cursussen is te vinden op http://cursusemc.nen.nl en http://cursusfunctiebehoud.nen.nl. Voor aanmelding of een catalogus: NEN-Cursussen, tel. (015) 2 690 188, e-mail cursussen@nen.nl.