Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Onderwijs chronisch zieke leerlingen schiet tekort

Bij scholen en ouders leeft vaak het idee dat onderwijs even niet nodig is als leerlingen ziek zijn. Dit resulteert in een isolement van de leerling, cognitieve achterstanden, doublures en beperkte ontplooiingskansen.

Hierdoor eindigt de schoolloopbaan van chronisch zieke leerlingen vaak op een lager niveau dan dat zij eigenlijk aan zouden kunnen. Dit heeft grote gevolgen voor hun toekomstmogelijkheden. Het zitten blijven van chronisch zieke leerlingen in het voortgezet onderwijs kost jaarlijks ruim EUR 32 miljoen. Dit blijkt uit het rapport 'Cystic Fybrosis in het voortgezet onderwijs: een taaie klus', van Hester Stubbé. Stubbé licht haar onderzoeksresultaten toe tijdens het landelijke Ziezon-congres op 9 november in Zeist (week van de chronisch zieken). Ziezon heeft als landelijk netwerk ziek zijn & onderwijs alle scholen voor dit congres uitgenodigd.

"Aanpassing van het lesprogramma en begeleiding van chronisch zieke leerlingen tijdens het verzuim is noodzakelijk om een isolement van de leerling, cognitieve achterstanden en doublures te voorkomen," aldus Hester Stubbé, consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen.

"De consulenten onderwijsondersteuning zieke leerlingen begeleiden scholen bij het onderwijs aan de steeds groter wordende groep chronisch zieke leerlingen. Echter, te vaak leeft nog het idee dat je zieke leerlingen niet met onderwijs moet lastigvallen. Juist bezig zijn met school tijdens ziekte is vaak wat het kind zelf wil. Dit en het contact met de klas is belangrijk voor het genezingsproces en de terugkomst op school."

Onderwijs aan 250.000 chronisch zieke leerlingen: nuttig of noodzaak? In totaal heeft 10% van de Nederlandse schoolgaande jeugd een min of meer ernstige en/of chronische aandoening. De wetgever wil de continuering van structureel en goed onderwijs aan deze steeds groter wordende groep chronisch zieke leerlingen veilig stellen. Ziezon organiseert een congres over dit onderwerp met als thema: 'Onderwijs aan 250.000 leerlingen in Nederland met een ernstige en/of chronische aandoening, nuttig of noodzaak?'. Dit congres vindt plaats in de week van de chronisch zieken, op woensdag 9 november van 9.30 tot 16.30 uur in het Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen/Zeist.

Bron: Ziezon
28 oktober 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400