Stad Brussel


Week-end 'Brussel Noord-Oost mijn geheime tip' op 3 en 4 december 2005

ONTHAALPUNT TIJDENS HET WEEKEND : Basisschool Emile Jacqmain Veronesestraat, 21

Verantwoordelijk Uitgever : Philippe DECLOUX, Schepen van Toerisme van de Stad Brussel, Stadhuis ; Grote Markt ; 1000 Brussel

De inlichtingen in deze brochure kunnen wijzigen, buiten onze wil.

De Stad kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen die zich tijdens dit « Brussel, Mijn geheime tip » weekend op haar grondgebied voordoen.

Op initiatief van Brussel Internationaal,
in samenwerking met WindBag Communication

Om op de hoogte te blijven van de volgende ontdekkingen, stuurt u uw gegevens naar : Brussel Internationaal - Violetstraat, 18-20 - 1000 Brussel - fax 02 548 04 74 http://www.brusselsinternational.be

Voor het volledige programma van elk ontdekkingsweekend schrijft u zich in op http://www.windbag.be (onder « Brussel, mijn geheime tip »)

Volgende ontdekkingen :

22 & 23 april 2006
« UKKEL, MIJN GEHEIME TIP»

13 & 14 mei 2006
« WATERMAAL-BOSVOORDE, MIJN GEHEIME TIP »

17 & 18 juni 2006
« SINT-PIETERS-WOLUWE, MIJN GEHEIME TIP »

WOORD VAN DE SCHEPEN

De noordoostwijk staat bekend als « Europees », maar is daarom lang niet puur administratief. Er valt heel wat te beleven.

In de negentiende eeuw huisden vooral de meer gegoede klassen in deze wijk die werd aangelegd ter ere van de eerste Belgische vorsten (het Leopoldpark is naar één van hen genoemd) en een groot aantal onvermoede kunstenaars huisvest.

De parel van de Brusselse architectuur, de Art Nouveau, drukte vooral een stempel op de bewuste « Squares ».

Als er al een wijk is die helemaal past in het concept van de « geheime tip », dan is het wel noordoostelijk Brussel waar, de instellingen en de architectuur voorbij, een hele bevolking en haar geheimen op u wachten.

Philippe DECLOUX - Schepen van Toerisme

PROGRAMMA :


1). BASISSCHOOL ÉMILE JACQMAIN

2). VERTEGENWOORDIGING VAN DE DEELSTAAT RIJNLAND VAN NOORD-WESTFALEN BIJ DE EUROPESE UNIE

3). PRIVE-WONING van GUSTAVE STRAUVEN

4). QUAKER COUNCIL

5). OP ONTDEKKING VAN DE ART NOUVEAU

6). FRAEYMAN HUIS van het CULTUREEL CENTRUM van MOESKROEN
7). HUMANISTISCH DEMOCRATISCH CENTRUM - cdH
8). CULTUREEL EN INFORMATIECENTRUM VAN DE JAPANSE AMBASSADE
9). BEDRIJFSRESTAURANT VAN « TOTAL »

10). V. Z. W. ATELIER MARCEL HASTIR

11). I N G

12). NADERE KENNISMAKING MET DE STREEK VAN MOLISE
13). INFOPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT

14). LEOPOLDPARK

15). SOLVAY BIBLIOTHEEK

16). HORTAPAVILJOEN LAMBEAUX

17). JUBELPARK

18). KONINKLIJKE MUSEA VOOR KUNST EN GESCHIEDENIS
19). JUBELPARKMUSEUM AFGIETSELWERKPLAATS

20). KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS
21). DOMINICANER KERK EN BIBLIOTHEEK


1). BASISSCHOOL ÉMILE JACQMAIN
Veronestraat, 21
Zaterdag en zondag, van 10 tot 18 uur :
Onthaalpunt tijdens het weekend
Bezoek aan de overdekte speelplaats (monumentale architectuur « ijzer en glas »)
Tentoonstelling en rondleidingen door de G.E.R.P.M.-S.C. (Groupe dEtudes et de Recherches Peintures murales Sgraffites culturels)
- Zaterdag en zondag, van 10 tot 18 uur :
Tentoonstelling « Op ontdekking van de sgraffiti/A la découverte des sgraffites » : techniek, oorsprong, maatschappelijke betekenis, plaatsen, inspiratiebronnen, aantasting, demonstratie van de uitvoering van een sgraffito (instrumenten, kleurstoffen, samenstelling van de mortels,)

- Zaterdag en zondag, om 11 uur stipt (duur : + 1 ½ uur) : (vertrekpunt : Gutenbergsquare, op de hoek van de Filips de Goedestraat, en terug naar de Veronesetraat)
Routes langs de straten van een wijk die uitstekend het idee vertolkte van een ideale residentiële woonwijk op het einde van de negentiende eeuw : de wandelaar krijgt alle kans om de architectuurstijlen te ontdekken (eclecticisme, Art Nouveau, ) in het spoor van Victor Horta, en om zich een idee te geven van de prachtige polychromie van de gevels en de siertechnieken die er zich ontplooien, in het bijzonder de kunst van het gegraveerde fresco.
Er is ook een zoektocht uitgestippeld (formulieren beschikbaar op de plaats van de tentoonstelling).


2). VERTEGENWOORDIGING VAN DE DEELSTAAT RIJNLAND VAN NOORD-WESTFALEN BIJ DE EUROPESE UNIE
Michel Angelolaan, 8
Zondag, om 11 uur en om 14 uur (duur : + 1 uur) Rondleiding in het vroegere woonhuis en atelier van de beroemde Belgische beeldhouwer Jules LAGAE (1862-1931), auteur van onder meer het vierspan dat boven op de bogen van het Jubelpark troont. Hij stond vooral bekend als gewetensvol portrettist en tal van spilfiguren uit de Belgische en Europese maatschappij kwamen bij hem langs. In de inkom van zijn huis is ook het beroemde fresco van het Parthenon te zien.
Momenteel de kantoren van de Vertegenwoordiging van de deelstaat Rijnland van Noord-Westfalen.


3). PRIVE-WONING van GUSTAVE STRAUVEN
Lutherstraat, 28
Zaterdag en zondag, van 10 tot 18 uur (duur : + 30 tot 45) Vrij bezoek of rondleiding door de eigenaar in een klein Art Nouveau huis dat in 1902 werd gebouwd door Gustave STRAUVEN als privé-woning. Het smalle huis (een gevel van 3,75 m) heeft een verdieping van blauwe en gele bakstenen, wat zeldzaam is in Brussel, en een ruim open portiek en balkon, wat het een beetje de aanblik van een typisch badstad-huis geeft.
Documenten tentoongesteld aan de ingang.


4). QUAKER COUNCIL
Ambiorixsquare, 50 (op de hoek van de Eburonenstraat) Zaterdag, van 13 tot 17 uur
Verkenning van het interieur van een Art Nouveau gebouw (Georges Hobé, 1899) met glasramen, houtwerk, monumentale trap uit die tijd. Vergaderzalen van de Quaker Council voor de Europese aangelegenheden.


5). OP ONTDEKKING VAN DE ART NOUVEAU
Palmerstonlaan, 2 (vertrekpunt)
Zaterdag en zondag, om 11, 14 en 16 uur (duur : + 1 ½ uur) In dit « Art Nouveau » jaar, rondleidingen langs de belangrijkste Art Nouveau gevels van de « Squarewijk » zoals Clémy TEMMERMAN, licentiaat Geschiedenis en Archeologie deze buurt noemde.
Deze wijk werd vanaf 1880 aangelegd en moest wachten tot de laatste jaren van de negentiende eeuw om er de eerste woningen te zien verrijzen, waaronder een groot aantal privé-woonhuizen die werden ontworpen door de meest prestigieuze architecten van de Art Nouveau, Victor HORTA op kop. Gustave STRAUVEN en Victor TAELEMANS trokken er hun privé-woning op. Deze wijk toont ook welke sterke uitstraling sommige architecten aan de Art Nouveau gaven, terwijl ze vaak onterecht als tweederangs werden beschouwd, zoals Armand VAN WAESBERGHE, William JELLEY of Léon GOVAERTS.


6). FRAEYMAN HUIS van het CULTUREEL CENTRUM van MOESKROEN Maria-Louizasquare, 67
Zondag, van 12 tot 17.30 uur
In één van de mooie (volledig gerestaureerde) huizen van de square : tentoonstelling van Michel MOUFFE, één van de hedendaagse kunstenaars die momenteel erg in zijn.
Zijn werk is abstract constructivistisch en vertaalt de innerlijke spanningen, met het gebruik van speciale kaders die elk doek een sculpturale waarde verlenen.


7). HUMANISTISCH DEMOCRATISCH CENTRUM - cdH Tweekerkenstraat, 41
Zaterdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur en zondag van 10 tot 14 uur (duur : + 1 uur)
De zetel van het cdH opent zijn deuren : de bezoekers kunnen achter de welbekende oranje gevel nader kennismaken met de historische zetel van het cdH, de plek waar elke maandagochtend het politiek bureau vergadert, de beslissingsinstantie van het cdH, die bestaat uit de Voorzitster, de Ministers, de Parlementairen, de arrondissementsafgevaardigden,
Zaterdag om 10.30, 14 en 16 uur en zondag om 14 uur : de bezoekers kunnen een informeel gesprek hebben met Voorzitster Joëlle Milquet en/of Brusselse Ministers en Parlementairen, om gemoedelijk van gedachten te wisselen en vragen te stellen.


8). CULTUREEL EN INFORMATIECENTRUM VAN DE JAPANSE AMBASSADE Kunstlaan, 58
Zaterdag, van 9.30 tot 12.30 uur en van 14 tot 17.30 uur. Tentoonstelling van de werken van de Japanse kunstenares Kazuko MISAWA.
Om 15 uur (duur : + 2 uur) : Vertoning van Japanse documentaire en commerciële films.
Informatie over de activiteiten van het Centrum.


9). BEDRIJFSRESTAURANT VAN « TOTAL »
« Samyn et Associés »
Guimardstraat, 14
Zaterdag, van 10 tot 17 uur
Deze meesterwoning aan de Guimardstraat, 14, werd in 1851 gebouwd naar de plannen van architect F. Derre. Het werd in 1987 aangekocht door PetroFina en in 1993 beschermd door de Brusselse Gewestexecutieve. In 1994 besloot PetroFina er een bedrijfsrestaurant voor het Brussels personeel en voor zijn bezoekers te vestigen. Zo wou het bedrijf laten blijken dat het wil bijdragen tot de bewaring van het architecturaal erfgoed.
Het restaurant is bereikbaar langs een tuin in het hart van het kantoorcomplex waar nu de zetel van Total in België huist. De grote blikvanger van het bezoek is de glaskoepel over het bedrijfsrestaurant. Dit is toegankelijk langs de benedenverdieping van de meesterwoning van de Guimardstraat. Deze benedenverdieping geeft op de begane grond toegang tot het hoofdrestaurant en een trap leidt naar de salons op de eerste verdieping die bestemd zijn voor het onthaal van externe bezoekers, en naar de zalen op de tweede verdieping die omgebouwd werden tot seminarie- en leszalen.
Vrij bezoek.


10). V. Z. W. ATELIER MARCEL HASTIR
Handelsstraat, 51
Zaterdag en zondag, van 10 tot 12 en van 13 tot 18 uur. In een oude burgerwoning in neoclassicistische stijl uit 1860, rondleidingen in het atelier van de schilder Marcel HASTIR (die 99 is !) die er zijn kunst beoefent sinds 1935 : hij geeft ook les in schilderen, tekenen en restaureren van doeken, hij is een onvermoeibare bezieler van culturele activiteiten (concerten, toneel, dans, literaire en filosofische lezingen, ), en hij was bovendien verzetsstrijder en « stille rebel » tijdens de nazibezetting. Deze plek straalt een ouderwetse charme uit, maar concerten en culturele manifestaties blijven er volop leven in brengen. Rondleiding om het half uur, van 10 tot 12 en van 13 tot 18 uur met recitals :

- op zaterdag :
om 11 uur : pianist Michel LAURENT
om 14 uur : pianist Philippe JUNG
om 16 uur : sopraan Margaret LYSAK, op de piano begeleid door Olga BOBROVNIKOVA

- op zondag :
om 11 uur : fluitist Marc GRAUWELS en violiste Joëlle HANSSENS om 14 uur : cellist Alexandre DEBRUS
om 16 uur : pianist Philippe LIENART
De recitals worden gegeven in de kleine zaal van 70 zitplaatsen, waar al heel wat artiesten werden ontdekt die later naam maakten (Barbara, Lola Bobesco, Jacques Brel, ) en waar humanistische denkers vertoefden (Lanza del Vasto, Pater Pire, ).


11). I N G
Troonstraat, 1
Zondag, om 13, 14, 15, 16 en 17 uur (duur : + 50 ) Bezoek aan de privé-collectie hedendaagse kunst van ING België die bestaat uit schilderwerken, fotos en beeldhouwwerken van internationale kunstenaars.
Een bundeling van de hedendaagse kunst van de jaren zestig tot heden, in een gebouw dat ook al kenmerkend is voor de architectuur uit de zestiger jaren (en zelf al een omweg waard is), naar een ontwerp van de Amerikaanse architect G. BUNSHAFT.


12). NADERE KENNISMAKING MET DE STREEK VAN MOLISE Toulousestraat, 47
Zaterdag en zondag, van 9.30 tot 13.30 en van 14.30 tot 18 uur. Het meest fantastische neogotisch huis van Brussel werd in 1910 gebouwd door architect Dolf VANROY (in baksteen en witte steen, met ramen in korfboog of met spitsboog en nis met siertorentjes). Hier woonde een schilder met veel weemoed naar de tijd van Jan VAN EYCK. Het werd zopas gerestaureerd door de Italiaanse regione Molise. Schoorstenen, sierlijsten, houtwerk, luiken prijken zij aan zij met de schatten van deze Italiaanse regio in de Abruzzen, die zich laten onthullen doorheen de cultuur, maar ook de geschiedenis van het grondgebied en de producten


13). INFOPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT
Wiertzstraat, 60
Zaterdag en zondag, van 10 tot 17.15 uur
Documentatie over Europa, videos, elektronische spelletjesmaken u meer vertrouwd met de Europese instellingen.
U ontdekt er ook de originelen van vier gietvormen die dienden voor het fries van het fronton van de Beurs, en door Auguste RODIN werden uitgevoerd. Buurtbewoners wisten ze nipt te redden bij de afbraak van een atelier in 1989 !!


14). LEOPOLDPARK
Afspraak aan de ingang van het park, beneden in de Belliardstraat Zaterdag, om 14 uur (duur : + 2 1/2 uur)
Zondag, om 10 uur (duur : + 2 1/2 uur)
Het Leopoldpark is bestrooid met constructies die getuigen van het rijk Brussels architecturaal verleden van eind de negentiende eeuw, waar de Art Nouveau een onmiskenbare stempel op drukte. Het is sinds 1976 beschermd. U ontdekt er de verborgen hoekjes en komt ook meer te weten over de boeiende plantengroei, met uitleg van een natuurgids Huguette VANDENBERGHE.
De geschiedenis van deze groene long van 10 ha, die geklemd zit tussen de reuzen van de Europese Unie, wordt u verteld van het prille begin tot vandaag : de verschillende fasen die het Park kende, de oorspronkelijke betekenis van de paviljoenen, de oorsprong van het Museum van Natuurwetenschappen,
Bovendien zal u er zeker, ook al verloren ze tegen dan al veel bladeren, in bewondering staan voor de verbazende bomen die er aangeplant werden : ginkgo bilobas, tulpenbomen uit Virginia, de phellodendron van de Liefde, en andere kale cipressen.


15). SOLVAY BIBLIOTHEEK
Belliardstraat, 137 (Leopoldpark)
Zaterdag en zondag, van 11 tot 17 uur
De Solvay Bibliotheek is gevestigd in het Leopoldpark, dat sinds 1976 beschermd is. Ze is het werk van de architecten Constant BOSMANS en Henri VANDEVELD en dateert van 1902. Ze geldt trouwens als één van de meest indrukwekkende voorbeelden van het eclecticisme in België. In het kader van Europalia Rusland, fototentoonstelling rond het thema « Russian Vision on Europe », in één van de parels van de Brusselse architectuur en in het Park zelf. Een andere kijk op het oude continent
Vrij te bezoeken.

Zondag, van 14 tot 16 uur (bezoek om de drie kwartier) Rondleidingen door Francis METZGER, architect van het Architectenbureau Metzger & Associés Architecture (Ma²) dat instond voor de restauratie van dit juweel van de Art Nouveau.


16). HORTAPAVILJOEN LAMBEAUX
Eeuwfeestpark, naast de moskee (ingang op de hoek van de Kortenberglaan en de Renaissancelaan).
Zaterdag en zondag, van 10 tot 16.30 uur
Speciale toegangsprijs op vertoning van de brochure « Brussel Noord-Oost, mijn geheime tip » enkel tijdens het weekend van 3 en 4 december : 2 voor volwassenen en kinderen van 13 tot 18, gratis onder de 13 (tickets aan de kassa van het Eeuwfeestmuseum). Gratis in combinatie met een bezoek aan het Eeuwfeestmuseum. Vrij bezoek aan dit « Paviljoen van de Menselijke Driften » dat uitzonderlijk open is. Dit werd in 1899 uitgevoerd door Victor Horta als behuizing voor het marmeren bas-reliëf dat Jef Lambeaux maakte rond het thema van de genoegens en zonden van de Mensheid, in het aanschijn van de triomfantelijke Dood.


17). JUBELPARK
Tent naast het lokaal van de wachters, op de hoek van de Wetstraat en de Blijde Inkomstlaan.
Zondag, van 10 tot 18 uur.
Informatiestand van het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) over het renovatieproject van het Jubelpark : voorstelling van de plannen en bedeling van een brochure met uitleg over het project. Mini-tentoonstelling over verleden, heden en toekomst van het park. Algemene informatie over het beheer van de omgeving.


18). KONINKLIJKE MUSEA VOOR KUNST EN GESCHIEDENIS Jubelpark, 10
Zaterdag en zondag, van 10 tot 17 uur (laatste toegang om 16 uur). Speciale prijs voor de toegang tot de vaste collecties op voorlegging van de brochure « Brussel Noord-Oost, mijn geheime tip » enkel tijdens het weekend van 3 en 4 december : 3 in de plaats van 4 voor volwassenen, 1,50 in de plaats van 3 voor kinderen van 13 tot 18, gratis onder de 13.
« A la recherche de lobjet mystérieux / Op zoek naar het raadselachtige voorwerp» : kinderen (en hun ouders) worden uitgenodigd voor een ontdekkingstocht langs de collecties van het Museum, met een interactief spel. Het document dat moet helpen om het raadselachtige voorwerp te vinden, is af te halen aan het onthaal van het Museum (georganiseerd door de Franstalige en Nederlandstalige Educatieve en Culturele Diensten).


19). JUBELPARKMUSEUM AFGIETSELWERKPLAATS
Ingang op de hoek van de Nerviërslaan en de Ridderschapslaan. Zaterdag en zondag, van 9 tot 17 uur.
Gratis toegang, animaties en rondleidingen in een heuse spelonk vol sculpturen waar al uw verlangens (naar een reproductie van beelden) kunnen ingevuld worden !


20). KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS Jubelpark, 3
Zaterdag en zondag, van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur : vrij en gratis bezoek
Zaterdag om 10.30 en om 14.30 uur, Zondag om 14.30 uur : tweetalige rondleidingen (duur : + 1 1/2 uur).
« Gelukkige verjaardag, België ! » of 175 jaar nationale geschiedenis doorheen de collecties van het Museum. Toegang tot de terrassen die uitkijken over de stad boven de zuilen.


21). DOMINICANER KERK EN BIBLIOTHEEK
Renaissancelaan, 40
Zaterdag van 14.30 tot 17 uur en zondag van 15 tot 18 uur (bezoek in het gezelschap van een dominicaan, om het half uur). Zondag, van 18 tot 18.30 uur, orgelconcert.
De dominicaner kerk behield nog helemaal haar architectuur en haar neogotische meubilering (één van de zeldzame voorbeelden van de late gotiek in België). Een opmerkelijke reeks glasramen naar ontwerpen van het Gentse atelier van Gustave LADAN vertelt de mysteries van de Rozenkrans en illustreert aldus de bijnaam van het gebouw. Dit gebedsoord huisvest ook grote orgels die door orgelmaker VAN BEVER werden gebouwd.
Uitzonderlijk is ook de oude bibliotheek open voor het publiek.

terug naar het begin