Lancering campagne 'Ruim baan voor mensen met een handicap'

Volle maan

3 december: Internationale dag van mensen met een handicap

Lancering campagne 'Ruim baan voor medewerkers met een handicap'

3 december is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Internationale dag van mensen met een handicap'. Ter gelegenheid daarvan wordt aan de vooravond van die dag, op 2 december aanstaande, de multimediale campagne Ruim baan! gelanceerd. Ruim baan! laat op prikkelende wijze zien dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap uitstekende medewerkers kunnen zijn. Ruim baan! stimuleert werkgevers en leidinggevenden om open te staan voor medewerkers met een handicap.

Ruim baan! is een multimediale campagne met een handzame glossy, een website, een documentaire en een advertentiecampagne. Het eerste exemplaar van de glossy en van de documentaire op dvd worden op 2 december in ontvangst genomen door de heer mr. S.J.L. Nieuwsma, plaatsvervangend directeur Sociale Zaken van VNO-NCW.

Glossy
De handzame glossy Ruim baan! bevat onder meer vijf dubbelinterviews met gemotiveerde en uitstekend functionerende medewerkers met een handicap én met hun leidinggevenden. 'Leuk dat je bij ons komt werken. Maar wat ga je hier eigenlijk doen?' zo kreeg bijvoorbeeld de net afgestudeerde Romke de Vries op zijn eerste werkdag bij de rechtbank te horen. De Vries is blind. In Ruim baan! vertelt hij (inmiddels vice-president van de Rechtbank Amsterdam) hoe hij aan de hand van beelden van een bewakingscamera beoordeelt of een verdachte schuldig is. Verder bevat de glossy informatie over de support die werkgevers van UWV kunnen krijgen. De column 'niet normaal' gaat over het ongemak waarmee iemand die zelf geen handicap heeft soms kan reageren op mensen met een handicap.

Website
De website www.RuimBaan.nu bevat dezelfde interviews als de glossy, en daarnaast actuele informatie over de gunstige regelingen van UWV en de Belastingdienst. Door die regelingen kan het financieel aantrekkelijk zijn om een arbeidsgehandicapte in dienst te nemen of houden.

Documentaire
De documentaire 'Ruim baan voor Reinier' gaat over het leven van een Reinier, een homoseksuele jongeman met een ernstige handicap. Hij is spastisch en zit in een rolstoel. De documentaire gaat vooral over de opleiding van Reinier en zijn werk bij de politie. Maar het is ook een indringend persoonlijk portret geworden, waarin fimmaker Gabrielle Provoos er in geslaagd is op ontwapende wijze alle facetten van zijn persoonlijkheid en de manier waarop hij in het leven staat in beeld te brengen. Provaas: 'Ik wilde geen documentaire maken over Reinier om medelijden op te wekken. Daar kun je niks mee. Ik wil met de documentaire laten zien dat Reinier gewoon een mens is met al zijn eigenaardigheden.'

Advertenties
De advertentiecampagne Ruim baan! gaat de confrontatie niet uit de weg. De advertentie 'Handen uit de mouwen' toont een telefonist die een onderarm mist, en die enthousiast aan het werk is. 'Wie heeft er nu een beperking?[' vraagt een vrouw zich in een andere advertentie af: 'Ik in mijn rolstoel? Of de manager die alleen maar gezonde twintigers aanneemt?'

Onverwachte voordelen
Fred Verdult is bij Volle Maan Communicatiebureau projectleider van de campagne Ruim baan!: 'Ik ben diep onder de indruk van de enorme motivatie van de medewerkers met een handicap die ik heb geïnterviewd. En de leidinggevenden zeiden stuk voor stuk: 'Voordat we onze medewerker met een handicap kenden, stonden we er eerlijk gezegd huiverig tegenover. Nu we merken hoe goed het werkt, zouden we zó weer iemand met een handicap in dienst nemen.' De nadelen van de handicap bleken eigenlijk in alle gevallen overkomelijk en men sprak zelfs over onverwachte voordelen. De rechter heeft vanwege zijn blindheid een nieuwe werkmethode bedacht, samen met de griffier, die nu door andere griffiers bij de rechtbank zal worden overgenomen; de boekhouder valt door zijn spasme heel erg op bij een groot concern als de HEMA, waardoor collega's hem altijd weten te vinden; de stagiairs met een verstandelijke handicap worden door hun collega-vulploegmedewerkers bij de Praxis tijdens schoolvakanties echt node gemist. Ik denk dat werkgevers en leidinggevenden die niet openstaan voor medewerkers met een handicap, écht kansen laten liggen.'

De binnenzakglossy (gratis) en de dvd met de documentaire 'Ruim baan voor Reinier' (7,50 euro) zijn te bestellen via www.RuimBaan.nu of via telefoonnummer 020 623 4596. Ruim baan! is tot stand gekomen met financiële steun van UWV en in opdracht van COC Nederland. UWV is de organisatie voor reïntegratie en tijdelijk inkomen. COC Nederland komt op voor de belangen van homo- en biseksuelen in de samenleving en maakt zich dus ook sterk voor homo- en biseksuelen met een handicap.