KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

15-11-2005

41E boterletterwedstrijden

Op 3 en 4 december worden op de Kralingse Plas de 41e
Boterletterwedstrijden georganiseerd door de Rotterdamsche
Zeilvereeniging (R.Z.V.). Deze zeilwedstrijden worden jaarlijks bezocht door ongeveer 300 zeilers uit verschillende landen: Nederland, België, Duitsland en zelfs Engeland. Dit jaar worden er 250 boten verwacht, waaronder 1-, 2- en 3-mansboten. Er wordt gezeild in 19 internationale klassen: Yngling, Soling, FD, FJ, 470, 420, Vaurien, Cadet, Finn, Laser 2, Laser Master, Laser Standaard, Laser Radiaal, Laser 4.7, Solo, Europe, Splash, O-jol en Optimist. Alle zeilers worden aan het einde van het weekend beloond met een boterletter, vandaar de naam: Boterletterwedstrijden. Op zaterdag en zondag varen alle klassen twee wedstrijden. De eerste start op zaterdag vindt plaats om 11.00 uur en op zondag om 10.00 uur. De starttijden en de startvolgorde (onder voorbehoud) zijn te vinden op de website van de R.Z.V.: www.rzv.nl.

De R.ZV., opgericht in 1912, is sinds oudsher gelegen aan de Kralingse Plaslaan. De vereniging organiseert al meer dan 90 jaar
zeilwedstrijden op de Kralingse Plas. De jaarlijkse
Boterletterwedstrijden zijn uitgegroeid tot één van de grootste evenementen op onze vereniging. In de 93 jaar dat de vereniging bestaat, zijn er al diverse zeilende leden tot de top doorgedrongen. Een aantal bekende namen:

Daan Kachelland (gouden medaille Olympische Spelen 1936) en de gebroeders Kouwenhoven (2 x deelname aan Olympische Spelen en 2 x Wereldkampioen). Natuurlijk moeten we de meer recent olympisch zeilers Margriet Matthijsse (2 x wereldkampioen, twee maal zilver op de Spelen), Serge Kats en Alexandra Verbeek ook niet vergeten.