Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 2 december 2005

uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur en de raadsvergadering van 29/30 november

Nieuws van het Dagelijks Bestuur

Gratis parkeren tijdens sinterklaasfeest

Bewoners van De Baarsjes kunnen hun bezoekers op 3 of 5 december een gratis parkeerkaart aanbieden. Met deze kaart kunnen bezoekers vanaf 9 uur 's morgens 24 uur lang parkeren in de Mercatorpleingarage. Bewoners kunnen, zolang de voorraad strekt, de gratis 24-uurs kaart afhalen bij de balie van de parkeergarage, Mercatorplein 2a, op vertoon van geldige legitimatie en een recent bankafschrift. Per adres wordt slechts één kaart verstrekt. Bewoners kunnen deze aanbieding ook bewaren voor een gratis parkeerkaart voor 31 december. In november werden gratis parkeerkaarten verstrekt voor het Suikerfeest.

Informatie: Manuel Monkau (06- 22 55 55 47)

Voorziening voor financiering ICT-projecten

Het Dagelijks Bestuur stelt de raad voor een voorziening in het leven te roepen, waarin alle restant-budgetten van nog in uitvoering zijnde projecten worden gestort. In deze voorziening komen ook alle in 2006 en volgende jaren beschikbaar te stellen budgetten waarmee ICT-projecten nog zullen worden gerealiseerd. Er wordt aangegeven voor welk doel het geld bestemd is. De voorziening wordt ingesteld voor de tijd dat er meerjarige ICT-projecten zijn. In de voorziening komt nu geld voor o.a. de projecten Digitalisering BWT-archief, Digitalisering documentenstromen en Informatiebeveiliging. De voorziening mag maximaal 1 miljoen euro groot zijn. De raad beslist over dit voorstel op 20 december 2005. Zonder deze voorziening zou aan het eind van het jaar niet besteed geld terugvloeien naar de algemene middelen, hoewel de realisatie van de projecten nog niet is afgerond. De raad zou dan opnieuw geld beschikbaar moeten stellen.

Informatie: Wim de Graaf (020- 5892 512 / 06 - 123 79 510)

Tarieven 2006

Op voorstel van het Dagelijks Bestuur stelt de raad op 20 december de tarieven van de leges, precariobelasting en markt- en staanplaatsgelden voor het jaar 2006 vast.

Informatie: Wim de Graaf (020- 5892 512 / 06 - 123 79 510)

Voormalig Broederhuis en schoolgebouwen geen gemeentelijke monumenten.

Het Dagelijks Bestuur heeft afwijzend besloten op het verzoek van het Cuypersgenootschap om het voormalig Broederhuis (Postjesweg 124) en de aangrenzende schoolgebouwen (Orteliusstraat 15-17) te plaatsen op de lijst van gemeentelijke monumenten. Het Bureau Monumenten en Archeologie en de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg zijn beide van mening dat het complex in stedenbouwkundig opzicht aan waarde heeft ingeboet omdat de kerk die tot het complex behoorde, in de jaren 70 is gesloopt.

Informatie: Wim de Graaf (020- 5892 512 / 06 - 123 79 510)

Afwijzing parkeervergunning en plaatsing op de wachtlijst

Het Dagelijks Bestuur heeft twee bezwaarschriften tegen een afwijzing op een aanvraag voor een parkeervergunning en plaatsing op de wachtlijst niet ontvankelijk verklaard in verband met termijnoverschrijding. De bezwaarmakers hebben geen aannemelijke reden kunnen aanvoeren voor het overschrijden van de bezwaartermijn.

Informatie: Wim de Graaf (020- 5892 512 / 06 - 123 79 510)

Aanschrijving bill-boards

Het Dagelijks Bestuur heeft een bezwaarschrift, gericht tegen het aanschrijven om billboards op de Admiraal de Ruijterweg te verwijderen, niet ontvankelijk verklaard in verband met termijnoverschrijding. De bezwaarde heeft geen bewijs kunnen leveren dat hij zijn bezwaarschrift wel op tijd had ingediend.

Informatie: Wim de Graaf (020- 5892 512 / 06 - 123 79 510)

Geluidsoverlast door GVB-werkzaamheden

Het Dagelijks Bestuur gaat akkoord met de beantwoording van een brief van een bewoonster van het stadsdeel over geluidsoverlast door wegwerkzaamheden aan de trambaan in de Witte de Withstraat.

Informatie: Manuel Monkau (06- 22 55 55 47)

Drank- en horecawet

Het Dagelijks Bestuur verleent een Drank- en Horecawetvergunning aan de nieuwe exploitant van een bestaand café in de Witte de Withstraat 149, dat bijna twee jaar gesloten is geweest.

Informatie: Wim de Graaf (020- 5892 512 / 06 - 123 79 510)

Subsidie voor woningverbetering

Het Dagelijks Bestuur heeft het bezwaarschrift, gericht tegen zijn besluit om een deel van een subsidie ter verbetering van een woning terug te vorderen ongegrond verklaard. De subsidie was verleend op grond van de Subsidieverordening 1998. In deze verordening staat een clausule vermeld dat indien een eigenaar een woning, waarvoor een subsidie is versterkt, binnen 4 jaar na vaststelling van de subsidie vervreemdt, het Dagelijks Bestuur een deel van de subsidie kan terugvorderen. De bezwaarde heeft het pand binnen 4 jaar verkocht en dit niet gemeld. Daarop werd besloten een deel van de verstrekte subsidie terug te vorderen.

Informatie: Wim de Graaf (020- 5892 512 / 06 - 123 79 510)

Extra standplaatsen voor autodate

Autodelen blijft een succes in De Baarsjes. Daarom komen er zes autodeelplaatsen bij. Eerder dit jaar waren er al tien nieuwe autodeelplaatsen toegevoegd. Het totaal komt nu op 27 standplaatsen. Voor iedere nieuwe autodateplaats zijn er bewoners die bereid zijn hun eigen parkeervergunning in te leveren' waardoor er parkeerplaatsen vrij komen. Dat scheelt ruimte op straat. Bovendien stimuleer je zo dat mensen alleen voor de hoogstnoodzakelijke ritjes de auto nemen. En dat scheelt weer autokilometers en luchtvervuiling.

Informatie: Manuel Monkau (06- 22 55 55 47)

Nieuws van de Stadsdeelraad

Stadsdeelraad De Baarsjes stelt begroting 2006 vast

De stadsdeelraad De Baarsjes heeft woensdagavond 30 november de begroting voor het komende jaar vastgesteld. De verschillende fracties waren tevreden over de begroting. In juni gaf de stadsdeelraad aan het Dagelijks Bestuur al mee welke kant het op moest voor het komende jaar. Die voorstellen werden vervolgens door het Dagelijks Bestuur uitgewerkt in de Programmabegroting 2006. Dat is goed gebeurd, zo vonden de politieke partijen.

Wel dienden de fracties nog 24 moties en amendementen in om de begroting op aan te passen. De raad stemde er vervolgens mee in om extra geld beschikbaar te stellen voor het Emiel Blaauwfonds, om een jongerenraad te organiseren en geld te reserveren om de Marathon van Amsterdam door De Baarsjes te laten lopen. Verder wordt 2006 met extra geld vanuit de raad een echt Voetbal/Sportjaar, komt er een isolatieproject in de Chassebuurt, worden natuurlessen voor kinderen van groep 3 en 4 georganiseerd en wordt het aantal buurtoverleggen uitgebreid. Andere voorstellen die zijn aangenomen, zijn om meer stageplaatsen voor jongeren in De Baarsjes te regelen, bezuinigingen op het groen in de buurten terug te draaien en een cursus Politiek Betrokken voor Baarsjesbewoners te organiseren.

Informatie: Mickel Tilburg, raadsvoozrzitter (06 -- 26 16 46 22)

Commissie praat over toekomst zelfstandige openbaar onderwijs

De commissie onderwijs/welzijn van De Baarsjes praat komende dinsdag 6 december over de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs. De Baarsjes telt vijf openbare scholen, waarbij het Dagelijks Bestuur ook daadwerkelijk het bestuur van de school is. Samen met de stadsdelen Bos & Lommer, Westerpark en Oud-West is nu het voorstel gedaan een zelfstandig bestuur op te zetten, waar in totaal 17 scholen met bijna 4400 leerlingen onder gaan vallen. De vorming van die stichting leidt tot minder personeel bij de afdelingen onderwijs in de vier stadsdelen. Dinsdag moet de raadscommissie zijn licht laten schijnen over de nieuwe bestuursvorm.

De raadscommissie praat verder over de toekomst van de Hudsonhof, over vragen die in de Tweede Kamer zijn gesteld over de Islamitische basisschool As Siddieq en subsidieplafonds voor de vrijwilligersorganisaties.

Belangstellenden zijn welkom vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het stadsdeelkantoor. Insprekers kunnen zich vooraf melden via: griffie@baarsjes.amsterdam.nl

Informatie: Mickel Tilburg, raadsvoozrzitter (06 -- 26 16 46 22)

Nieuws van de straat

Uitnodiging

Het MAJO Zaalvoetbaltoernooi op 4 december in Sporthallen Zuid/Buitenveldert

Marokkaanse en Joodse zaalvoetbalteams zullen op zondag 4 december strijden om de MAJO beker. Vorig jaar werd dit evenement succesvol gespeeld op het Balboaplein in Amsterdam West.

Er wordt een dubbeldekkerbus besteld om alle spelers uit de Baarsjes naar de sporthallen te vervoeren. Er zijn drie categorieën: Jongeren, Veteranen en VROUWEN.

Zowel Joodse als Marokkaanse ( uit de Baarsjes ) teams kunnen zich melden bij de organisatoren.

Er wordt gezorgd voor kosher / halal eten, een warme sportzaal, muziek en Toneelgroep REZPEKT ( voorstelling over respect, grenzen en keuzes maken). Organisatoren zijn: Haboniem, CIDI, La Rainbow, Zuidpool, Sjoel West, Ambulant Jongerenteam Baarsjes, Chebba MeidenLounge Baarsjes.

Contact: David van Wesel : vanwesel@yahoo.com 020.6737367 Erwin Brugmans: erwin5761@yahoo.com 020.6835073 Nejma el Maach: nejma.el.maach@sjadam.nl 06.42155714 Rachid el Barkani: rbarkani@hotmail.com 06.16788121 Mustapha Makhlouf : makhlouf@uwnet.nl 06.16788606 Steve Redan : redan_steven@hotmail.com 06.16786987

Laatste oproep

Gehandicaptenoverleg De Baarsjes i.o.

Alle lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, ouders of begeleiders, chronisch zieken en mensen met een psychische stoornis, ongeacht leeftijd, geslacht of herkomst zijn welkom op de eerste vergadering van te op te richten Gehandicaptenoverleg De Baarsjes. De vergadering vindt plaats op woensdag 7 december van 14.00 tot 16.00 uur, Mercatorplein 49. Volgende vergaderingen vinden plaats op de eerste woensdagmiddag van de maand.

AGENDA


* 3 december 21 uur in het Illuseum, Witte de Withstraat 120, Cat Eye Film Club (voorlopig op zaterdag) met vijf korte films over souvenirs en vergetelheid. Entree ¤5, reserveren: illuseum@gmail.com


* 3 december 13-16 uur Sinterklaas en Pieten op het Mercatorplein. Spelletjes, goochelen, met Piet van de sleebaan en met Bert en Ernie op de foto. Informatie: 412 4906, www.beheermercator.org .


* 3 december 17-20 uur in galerie MLB, Witte de Withstraat 32A, opening expositie van Dorothea Dähnik 'Safety and Desires', sieraden, schilderijen en sculpturen. Info 689 7253, m.boel@planet.nl Expositie loopt t/m 30 december.


* 4 december Marokkaans/Joods zaalvoetbaltoernooi, sporthallen Zuid, Buitenveldert


* 5 december 08.30 uur spectaculaire St. Nicolaasbijeenkomst Joop Westerweelschool, Balboaplein, info: directeur Dick Haanraadts 020-6125539


* 10 december 17 uur, feestelijke opening galerie-atelier Akooka, Witte de Withstraat 22A, met werk van kunstenares Akooka en presentatie van Akooka Works: workshops en cursussen voor kinderen en volwassenen. Informatie tel. 778 6655, www.akooka.nl .


* 11 december 14 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, kinderen in De Baarsjes schilderen met 'expansionist painter' Molly Ackerman. Info: www.arpsgallery.com.


* 15 december 19.30 uur Buurtoverleg Chassébuurt, 19.30 uur in buurthuis Chassé, Chasséstraat 91


* 15 december 16.00 uur Afscheid stadsdeelsecretaris Hepko Wink, stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224


* 15 december, 13.00-21.00 Kerstbraderie met levende kerststal & gratis koffie/cadeau inpakstand, Mercatorplein/Jan Evertsenstraat (info: Alain Klein/ 06-24 70 25 26)


* 16 december, 10.00-18.00 uur Kerstbraderie met de kerstman gratis in zijn paardetram mee & gratis koffie/cadeau inpakstand, Mercatorplein/Jan Evertsenstraat (info: Alain Klein/ 06-24 70 25 26)


* 18 december 17 uur in galerie Arps&Co, Arubastraat 1, opening expositie fotograaf Els Botman, cocktails met de shaker-boys. Info: www.arpsgallery.com.

2006


* 12 januari, 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie stadsdeel De Baarsjes, stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224


* 16 januari, 18-21.30 uur in buurtcentrum Chassé, Chasséstraat 91, dialoog met ondernemers en bewoners: hoe stimuleren we creatieve en ambachtelijke bedrijvigheid in de Chassébuurt?

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892 512 / 06- 123 79 510 (i.v.m. afwezigheid Joke Padmos; zij is met vakantie tot 5 december)