Digitale Gemeente Houten

ITH deelt de Zwarte Piet uit

woensdag 30 november 2005 - Bron: ITH

Inwonerspartij Toekomst Houten heeft zaterdagmiddag 3 december drie Zwarte Pieten te leen gekregen van Sinterklaas. En die drie Zwarte Pieten gaan die dag in de wijken rond De Koppeling en De Schaft gezond lekkers uitdelen!

Gezond lekkers dus. Want uit een recent onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren naar de luchtkwaliteit rondom De Koppeling en De Schaft blijkt dat door de diverse bouwprojecten de 24 uursnorm voor fijn stof (PM10) in 2010 met meer dan 35 keer overschreden wordt. U leest het goed: meer dan 35 keer overschreden. En de verwachting is dat ook in 2015 niet aan de daggemiddelde norm wordt voldaan.

Die landelijke normen zijn er niet voor niets. Die hebben met uw en onze gezondheid te maken. Daarom vindt ITH het onbegrijpelijk dat de gemeente het nodig vindt binnen een straal van enkele vierkante kilometers een groot winkelpand, enorm kantorencomplex met middelgrote kantoren eromheen en een groot woonzorgcomplex te plannen. Met alle gevolgen vandien. Denk alleen al aan de verkeerstoename op en nabij De Koppeling.

Fijn stof (PM10) is een verzamelnaam voor allerlei kleine deeltjes in de lucht. Deze deeltjes zijn zo minuscuul dat de natuurlijke vuilvangers in de neus-, mond- en keelholte ze niet tegenhouden. Daardoor kunnen ze bij het inademen diep in de luchtwegen terechtkomen en dat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Niet voor niets wordt fijn stof gezien als één van de meest schadelijke vormen van luchtverontreiniging.

Vooral het verkeer (40%) en de industrie (23%) zijn bronnen van fijn stof. Fijn stof ontstaat als gevolg van verbrandingsprocessen in bijvoorbeeld autos (vooral dieselmotoren), maar het kan ook een gevolg zijn van slijtage van autobanden en wegen.

Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen concentraties fijn stof en gezondheidsklachten. Sommige soorten fijn stof zijn schadelijker voor de gezondheid dan andere. Waarschijnlijk bepaalt de oorsprong van het stof het effect op de gezondheid. Ook de grootte is van betekenis: hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze in de luchtwegen kunnen doordringen.

Waar zijn de ITH-Pieten zaterdag?
14.00 uur speelveld Beukenhout (Leebrug II)
14.30 uur speelveld Vierschaarserf (De Erven)
15.00 uur Plein - bij winkels (Oude Dorp)
16.00 uur kruising Landbouw/Akkerbouw (Bouwen)

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).