Ingezonden persbericht

Winter in het Openluchtmuseum

ARNHEM, 20051125 -- Op zaterdag 3 december start het winterseizoen in het Openluchtmuseum. Om 13.00 uur wordt de grote ijsbaan officieel geopend door de kleurrijke karakters die het museumpark 's winters bevolken. In hun spoor volgen de museumbezoekers die niet kunnen wachten om de ijzers onder te binden. Tot en met 15 januari is het museum dagelijks* open van 12.00 tot 20.00 uur!


Winter in Nederland. Alleen al de gedachte doet ons verlangen naar ijsbloemen op de ramen en de gezelligheid rond de haard na een barre schaatstocht. Maar ach, die winters van vroeger...waar zijn ze gebleven? In het Openluchtmuseum natuurlijk! Zes weken lang - van 3 december t/m 15 januari - verandert de kern van het museumpark in een levendig wintertafereel. Het is al vroeg donker, maar op de ijsbaan klinkt muziek en in en rond de warm verlichte huizen geniet u met volle teugen van de gezellige wintersfeer die we nog kennen uit de verhalen van opa en oma.

Het grote entreeplein is omgetoverd tot een gezellige ijsvloer - van maar liefst 800 m2 - die garant staat voor uren schaatsplezier voor jong en oud. Op een attractieve route door het park ontmoet u de bewoners van het museumpark. De Betuwse boerin is druk met het middageten maar ze is altijd in voor een praatje. De geur die opstijgt van het kolenfornuis brengt herinneringen tot leven en hulp bij het piepers jassen is van harte welkom.

Even verderop vormt een verlaten boerderij het decor voor een spannend winterverhaal. De boerin en haar knecht zijn overhaast verdwenen. Ze lijken wel opgeslokt door de dichte mist die 's winters rond de boerderij hangt. De postbode, de vroedvrouw en andere dorpsbewoners hebben allemaal zo hun eigen kijk op de zaak...

Zondag 4 december:
Wiener Pietermänner en familietrio de Tivolies

Op zondag 4 december om 12.30 uur brengt Sinterklaas een bezoek aan het museumpark. Natuurlijk komt hij voor de kinderen, maar ook een beetje voor het optreden van de 'Wiener Pietermänner'; een wereldberoemd Zwartepietenzangkoor! Maar zijn deze pieten wel wie ze beweren te zijn?

Ook familietrio de Tivolies viert pakjesavond in het museumpark. Deze muzikale voorstelling is een feest voor 'grote mensen' van 9 tot 99 jaar. Op 4 december zijn er vier voorstellingen in het museumpark om 14.00, 15,15, 16.30 en 17.45 uur.

Maar er is nog veel meer te doen op de winterroute. Er zijn actieve workshops voor jong en oud, u geniet van zang en muziek en kinderen zijn van harte welkom op het Kindererf . Ze kunnen er broodjes bakken en dassen breien, maar ook de dieren in de stal zijn heel blij met een bezoekje. Kijk voor het dagprogramma op www.openluchtmuseum.nl

Europees museum van het jaar 2005
Het Openluchtmuseum is verkozen tot Europees museum van het jaar 2005. Aanwinsten zoals "Spaarstation Dingenliefde" over verzamelen sparen, bewaren en onze fascinerende herinneringsmachine HollandRama overtuigden de jury en zijn ook deze winter open! Kom kijken en oordeel zelf!

Informatie
Het museum is van 3 december t/m 15 januari dagelijks open van 12.00 tot 20.00(!) uur m.u.v. 25 dec. en 1 jan (gesloten) en 24 en 31 dec. (tot 17.00 uur).
Entree: volw. ¤10,--, kinderen 4 t/m 12 jr. ¤ 7,-- en 65+ ¤ 9,50. Schaatsen zijn te leen. Gedurende het winterprogramma is een selectie van de historische gebouwen geopend.





Nederlands Openluchtmuseum