FNV

Hoge stroomprijs zorgt voor warm onthaal Brinkhorst in Delfzijl

In Delfzijl en omstreken dreigt een banencatastrofe door de hoge stroomprijs voor grootverbruikers. Die boodschap krijgt minister Brinkhorst als hij zaterdagochtend Akzo Nobel in de havenstad bezoekt. Leden van FNV Bondgenoten geven de minister van Economische Zaken samen met de werkgevers in het bedrijfsrestaurant West een warm onthaal. Hun voorzitter Henk van der Kolk zal de zorgen over de oneerlijke concurrentie verwoorden. Door overheidssteun is de stroomprijs in het buitenland lager terwijl import moeilijk is door gebrekkige capaciteit.

Methanolfabriek Methanor heeft wegens de hoge gasprijs al besloten de productie in Farmsum te staken. Maar ook een grootverbruiker als aluminiumfabriek Aldel is in problemen door de hoge elektriciteitrekening.

"Dit bezoek van Brinkhorst is het gevolg van de grote demonstratie van een maand geleden", zegt vakbondsbestuurder Ad de Vos. "We willen hem duidelijk maken dat duizenden banen verloren gaan als er niet snel wordt ingegrepen in de hoge en oneerlijke energieprijzen."

Tijdens de demonstratie beloofden parlementariërs in ge grijpen als de onderhandelingen van e grootverbruikers niet tot en redelijke prijsverlaging zou leiden. Zover is het nog niet. De Vos: "Wat ons betreft moet hun concurrentienadeel ten opzichte van de buitenlandse concurrenten verdwijnen."

"Het werkt averechts dat de overheid inmiddels, opnieuw tijdens de wedstrijd, de spelregels heeft veranderd", licht De Vos toe. "De subsidieregels voor kleine energiecentrales op een restproduct van palmolie zijn zo verslechterd dat een geplande kleine centrale van vijftig megawatt voor Aldel niet meer haalbaar is. Dit kan niet."

Minister Brinkhorst moet zijn verantwoordelijkheid voor de continuïteit van de industrie nemen, vindt de vakbond die samen optrekt met de ondernemingsraden van de betrokken bedrijven. De Vos: "Als het nodig is, zullen wij weer oproepen voor acties. Een oplossing is er nog niet, maar moet er wel komen."

Al jaren is de Nederlandse stroomprijs hoger dan in omringende landen door monopolievorming en het niet ingrijpen van de overheid. Daarnaast wordt in Nederland de stroomprijs niet gedempt zoals in onze buurlanden.

Als de regering niet ingrijpt en zorgt voor een stabielere prijsontwikkeling, heeft de hoge gasprijs nadelige gevolgen voor de Nederlandse werkgelegenheid. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs, met als gevolg dat gasimport zeer onvoordelig is. De gestegen olieprijs zet de grootverbruikers van gas in Nederland in toenemende mate onder druk.