Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

De nieuwe zorgverzekering

Vanaf 1 januari 2006 regelt de zorgverzekeringswet de wijze waarop u verzekerd bent voor ziektekosten. Op die datum verandert voor iedereen de manier waarop hij of zij voor geneeskundige zorg verzekerd is.

Het verschil tussen de particuliere ziektekostenverzekering en de ziekenfondsverzekering verdwijnt. Daarvoor in plaats komt een voor iedereen verplichte basisverzekering voor ziektekosten. Deze basisverzekering is gelijk aan het huidige ziekenfondspakket. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een aanvullend verzekeringspakket te sluiten voor kosten die buiten het basispakket vallen, zoals bijvoorbeeld de tandheelkundige kosten voor volwassenen.

Uw huidige zorgverzekeraar (dus zowel particulier als ziekenfonds) moet u voor 16 december a.s. een aanbod doen voor uw nieuwe zorgverzekering. Dit aanbod moet afgestemd zijn op uw huidige verzekering. U bent echter volledig vrij om een andere vorm (bijvoorbeeld een ander eigen risico) te kiezen.

Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, de verzekeraar mag u dus niet weigeren of voorwaarden stellen (bijvoorbeeld een verhoogde premie in verband met een bestaande ziekte) die te maken hebben met uw huidige gezondheidssituatie. Voor de aanvullende verzekeringen mag de verzekeraar dat wel. Er is echter een aanzienlijk aantal verzekeraars dat heeft aangeven ook voor de aanvullende verzekeringen eenmalig iedere verzekerde zonder speciale voorwaarden te accepteren. Vanaf 6 december kunt u op de site www.kiesbeter.nl de polissen van de verschillende verzekeraars vergelijken. Zie hierover ook het nieuwsbericht Informatie online.

Aandachtspunten voor mensen met een spierziekte? Waar moet iemand die zelf een spierziekte heeft of iemand die een gezinslid met een spierziekte heeft op letten bij het kiezen van een nieuwe polis? De VSN heeft getracht een antwoord te vinden op die vraag, maar, na een inventarisatieronde binnen de vereniging blijkt het in de praktijk moeilijk te zijn daar een eenduidig antwoord op te geven. Spierziekten kunnen afhankelijk van het type, de ernst van de aandoening en de fase waarin de ziekte zich bevind, enorm verschillend zijn.

Zeldzame aandoeningen en toegang tot in spierziekten gespecialiseerde centra
Het feit dat alle spierziekten zeldzaam zijn en dat de kennis over spierziekten niet in alle ziekenhuizen of revalidatiecentra aanwezig is, zorgt er voor dat mensen met een spierziekte niet in elk ziekenhuis terecht kunnen.

Het is dus belangrijk te weten of uw verzekeraar bijvoorbeeld een contract heeft met het academische ziekenhuis waar uw gespecialiseerde neuroloog werkt of bereid is u door te sturen naar zo'n gespecialiseerd ziekenhuis. Zoiets mag in de praktijk geen probleem voor u opleveren en zal ook in principe binnen elke polis mogelijk zijn. Toch is het zeker bij kleine regionale verzekeraars verstandig dit te checken.

U kunt dit soort problemen voorkomen door te kiezen voor de zogenaamde restitutiepolis. Hiermee bepaalt u zelf welk ziekenhuis u bezoekt en declareert u achteraf. Nadeel is dat een restitutiepolis iets duurder is. Naast de restitutiepolis bestaat er een naturapolis. Bij deze polis bepaalt de verzekeraar in welk ziekenhuis u behandeld wordt. In dat geval is het dus belangrijk de verzekeraar er op te wijzen dat u voor uw aandoening aangewezen bent op slechts een beperkt aantal centra en dat de verzekeraar ook de (meer)kosten van deze centra voor haar rekening dient te nemen. U heeft immers geen of slechts beperkte keus!

Persoonlijke situatie
De keuze voor een specifieke verzekeraar is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo kan uw werkgever een collectief contract voor alle medewerkers hebben gesloten hetgeen voor u financieel aantrekkelijk zal zijn. In het geval dat u bijvoorbeeld veel gebruik maakt van alternatieve geneeswijzen kan het zo zijn dat u specifiek op dat onderdeel gaat zoeken naar een gunstige aanbieding.

Geen collectieve VSN verzekering
Verschillende patiëntenorganisaties, zoals de Diabetes Vereniging Nederland, hebben een eigen collectieve polis uitonderhandeld met één verzekeraar, of zijn daar nog mee bezig. De VSN heeft overwogen in hoeverre het aantrekkelijk zou kunnen zijn een "eigen" polis voor leden van de VSN te ontwikkelen. De VSN heeft hierover nog geen definitieve beslissing genomen, omdat de situatie en de behoefte per lid zo verschillend kunnen zijn. Begin 2006 zullen wij u hierover nader informeren.

Samenvatting

Verzekeringsplicht:
U woont in Nederland of u betaalt hier loonbelasting. U bent dan verplicht een zorgverzekering af te sluiten.

Automatische overgang:
o U ontvangt vóór 16 december 2005 een aanbod van uw verzekeraar voor een nieuwe zorgverzekering en een aanvullende verzekering. Het aanbod is afgestemd op uw huidige verzekeringsdekking. o Reageert u niet en staakt u niet uw eventuele automatische incasso voor de premiebetaling, dan bent u vanaf 1 januari 2006 automatisch verzekerd voor uw zorgverzekering. Ook voor het aanbod van de aanvullende verzekering wordt u - tot 1 maart 2006 - zonder selectie geaccepteerd.
o Tot 1 maart 2006 kunt u opzeggen als u een andere zorgverzekering of zorg-verzekeraar wilt kiezen.
o Maar let wel: uiterlijk 1 mei 2006 moet u een zorgverzekering afgesloten hebben.
o In alle gevallen betaalt u premie vanaf 1 januari 2006.

Acceptatieplicht:
U kunt dus bij uw huidige verzekeraar blijven. Wilt u naar een andere verzekeraar, dan is deze verplicht u, ongeacht uw leeftijd, geslacht of gezondheidstoestand, te accepteren voor het wettelijk verzekerde basispakket. Ook mag de zorgverzekeraar de premie niet laten afhangen van uw persoonlijke situatie.

Basispakket:
Het wettelijk verzekerde basispakket komt overeen met het huidige ziekenfondspakket.

Aanvullende verzekering:
In de overgang naar de nieuwe zorgverzekering kunt u uw huidige aanvullende verzekering gewoon behouden. Wilt u naar een andere verzekeraar, dan heeft deze voor de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht.
Uw zorgverzekering en aanvullende verzekering kunt u bij verschillende zorgverzekeraars afsluiten.

Keuzemogelijkheden:
Als u zich wilt oriënteren op andere mogelijkheden dan het aanbod dat u vóór 16 december 2005 van uw verzekeraar ontvangt, heeft u de volgende keuzemogelijkheden:

- de verzekeraar

- het soort verzekering (natura of restitutie)
- het eigen risico (geen of oplopend van 100 tot maximaal 500 euro)

Soort polis
U kunt in principe kiezen tussen twee hoofdvormen: gecontracteerde zorg (ook wel natura genoemd) en niet gecontracteerde zorg (ook wel restitutie genoemd) of een mix daarvan.

Bekijk goed welke vorm uw aanbod heeft.
Een verzekeraar is niet verplicht om zowel een naturapolis als een restitutiepolis aan te bieden. Indien uw huidige verzekeraar de door u gewenste polis niet aanbiedt, dan kunt u naar een andere verzekeraar gaan. De keuzevrijheid blijft in tact.

Gecontracteerde zorg
Hiervan is sprake als de zorgverzekeraar kiest voor het maken van afspraken met zorgaanbieders over prijs en kwaliteit. U kunt voordeel hebben van deze afspraken, in de vorm van een lagere premie of betere service. In de praktijk zal de zorgverzekeraar, net zoals in het ziekenfonds, afspraken maken met bijna alle zorgaanbieders in uw omgeving.
Wilt u met een polis voor gecontracteerde zorg toch naar een zorgaanbieder waar uw zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt? Dan kan het zijn dat u niet alles vergoed krijgt.

Niet-gecontracteerde zorg
Hiervan is sprake als de zorgverzekeraar geen afspraken met zorgaanbieders maakt. Het maakt voor de vergoeding dan niet uit naar welke zorgaanbieder u gaat. Maar uw premie is waarschijnlijk wel hoger, omdat de zorgverzekeraar geen contracten met de zorgaanbieders heeft gesloten

Nominale premie:
Iedereen vanaf 18 jaar gaat een nominale premie aan de zorgverzekeraar betalen. Voor uw kinderen onder de 18 jaar betaalt u geen premie. De premie verschilt per verzekeraar en per verzekering, dus het kan de moeite waard zijn om op de verschillen te letten. Op dit moment wordt geschat dat de gemiddelde premie voor het wettelijk verzekerde pakket ongeveer 1.100 euro per jaar zal bedragen.

Inkomensafhankelijke bijdrage:
Iedereen die een inkomen heeft, is een inkomensafhankelijke bijdrage verschuldigd van 6,5% van het inkomen. Deze bijdrage wordt door uw werkgever vergoed. Zelfstandigen ontvangen een aanslag van de Belastingdienst.

Oude premies:
De procentuele ziekenfondspremie komt te vervallen. De MOOZ-bijdrage en de WTZ-omslagbijdrage komen te vervallen. De AWBZ-premie gaat omlaag.

No-claim:
De premie van 1.100 euro is inclusief een no-claim van 255 euro. Als u geen zorgkosten maakt, krijgt u 255 euro terug van uw verzekeraar. Als u minder dan 255 euro kosten maakt, krijgt u het verschil terug.

Belastingmaatregelen:
Om de verzekering betaalbaar te houden, treft de overheid belastingmaatregelen.

Zorgtoeslag:
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en inkomen heeft u recht op een zorgtoeslag. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag op basis van uw inkomen en dat van uw eventuele partner. In september 2005 heeft u het aanvraagformulier zorgtoeslag thuisgestuurd gekregen. Heeft u geen formulier ontvangen, terwijl u denkt wel in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag, dan kunt u het formulier aanvragen bij de Belastingdienst.
03 december 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400