Ingezonden persbericht

Navision: Een uitgebreid financieel pakket dat uitblinkt in flexibiliteit, maar waarvoor u wel even de tijd moet nemen om in te richten.

Onderzoeksbureau GBNED, Voorhout, 2 december 2005

Microsoft Business Solutions-Navision op de testbank

Na een uitgebreide test begin 2004 heeft onderzoeksbureau GBNED in november 2005 de nieuwe versie (4.0 SP1) van het pakket Microsoft Business Solutions-Navision (Financieel management) onder de loep genomen. In samenwerking met ABECON (partner van MBS) zijn de wijzingen in de nieuwe versie doorgenomen. Het pakket blijkt op een aantal punten verbeterd en de functionaliteit verder uitgebreid.

Wij gaven al eerder aan dat sprake is van een uitgebreid financieel pakket dat met name uitblinkt in flexibiliteit. Het pakket kent een groot aantal modules die naar keuze aangeschaft kunnen worden. Om goed met het pakket te kunnen werken moet wel rekening worden gehouden met een implementatietijd van zeker enkele weken en een opleiding van enkele dagen per gebruiker.

De proef op de som
Wij hebben de proef op de som genomen en de financiële modules van het pakket aan een uitgebreide test onderworpen. In 2004 hebben wij ons in eerste instantie gebaseerd op de Nederlandse versie (nl 3.70) van het pakket die wij uitgebreid hebben getest. Onlangs zijn de wijzigingen van versie 4.0 SP1 doorgenomen met ABECON, voor wat betreft de financiële modules.

In de nieuwe versie (4.0 SP1) is de uitvoer verbeterd. Inmiddels is bijvoorbeeld een standaard kolommenbalans opgenomen en kunnen we de termijnen op een ouderdomsanalyse debiteuren en crediteuren zelf instellen. Dit bleek in de versie 3.70 nog niet mogelijk. En voor een aantal rapporten is uitvoer naar Excel mogelijk.

Het vastleggen van boekingen gaat goed. We moeten wel eerst even de gewenste boekingskolommen instellen, zodat de juiste gegevens worden gevraagd per boekingsregel. Wat ons wel opvalt is dat de boekingen niet real-time (direct) worden bijgewerkt in de bestanden, daarvoor moeten we eerst de functie 'boeken' kiezen. Na het 'boeken' kunnen we de boekingen niet meer wijzigen.

Wat betreft uitbreiding van functionaliteit is op financieel gebied een module voor intercompany boekingen opgenomen; dit kan betrekking hebben op bedrijven binnen dezelfde database of zelfs op bedrijven in verschillende (decentrale) databases. Op basis van XML worden dan transacties uitgewisseld.

Hoewel wij ons primair hebben gericht op de financiële modules is sprake van een uitgebreid ERP pakket volgens ons. Naast de financiële modules kent het pakket functies voor ondermeer CRM, Projecten, Magazijnbeheer, Inkoop en Productie (inclusief materiaalbehoefteberekening en capaciteitsplanning). WIj denken dat dit pakket zich goed kan meten met producten als Globe 2003 van Exact Software en AccountView Business van AccountView.

Invloed van Microsoft merkbaar
Bij versie 3.7 hadden we wat opmerkingen over de menu indeling. Bij versie 4.0 SP1 is de indeling geheel afgestemd op Microsoft Outlook 2003. Aan de linkerzijde vinden we een uitklapmenu met onder elkaar de verschillende modules. Een gebruiker kan zelf menu's of menuregels verbergen, waarbij dit laatste per gebruiker wordt bewaard als instelling. Nieuw is ook een "shortcut functie" waarmee als het ware een verkort eigen menu samengesteld kan worden. Dit laatste is vooral handig om vaak voorkomende functies bij elkaar in één menu op te nemen. De indeling van functies binnen menu's is in de nieuwe versie ook verbeterd. Zo zijn beheerfuncties nu logisch bij elkaar in één menu opgenomen.

Microsoft Business Solutions-Navision wordt uitgebracht in 1 editie met twee prijsmodellen te weten:
* Navision User Based Pricing; gericht op organisaties tot zo'n 50 werknemers waarbij een vaste set aan basis functionaliteit inbegrepen is in de gebruikersprijs van 1.950,- euro per gelijktijdige gebruiker. Indien gewenst kunnen aanvullende modules gekocht worden tegen een vaste prijs per module.
* Navision Professional; met de prijs voor gebruikers naast een afzonderlijke prijs voor iedere module. In principe aantrekkelijker voor bedrijven die meer dan 15 gebruikers wensen, volgens de leverancier.

Rapport
Onze bevindingen zijn opgenomen in het rapport "Microsoft Business Solutions-Navision (financieel management)" bestaande uit ruim 50 pagina's.

Globale inhoudsopgave:
* Inrichting
* Basisgegevens
* Vastleggen van boekingen
* Uitvoer
* Jaarafsluiting
* Modules, ondermeer: grootboek, debiteuren en crediteuren, BTW aangifte, kostenplaatsen, budgettering, vaste periodieke journaalposten, vaste activa, rekening courant, vreemde valuta, facturering, betalingsverkeer, uitwisselen financiële gegevens, managementinformatie en functies voor de accountancy
* Systeemfuncties
* Ondersteuning
* Conclusies
* Eigenschappen pakket (opgave leverancier)

Meer informatie
Voor meer informatie over de test van Microsoft Business Solutions-Navision kunt u terecht op onze website www.softwarepakketten.nl of www.boekhoudplaza.nl (rubriek "software op de testbank"). Het rapport is on-line te bestellen voor 55,- euro excl. BTW.