Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


4 december
Herfstlezing: Mongolen, Helden of barbaren?

Op zondag 4 december spreekt prof. dr. Veronika S.H.M. Veit, hoogleraar Mongolistiek Universität Bonn in een Engelstalige lezing over 'De geheime geschiedenis van de Mongolen: helden of barbaren?'

'De geheime geschiedenis van de Mongolen' is niet alleen startpunt van de Mongoolse literatuur, maar ook de eerste geschiedschrijving, de eerste genealogie en het eerste epos. Het werd waarschijnlijk in 1228 geschreven; in ieder geval na 1227, het sterfjaar van de roemruchte Genghis Khan. De auteur is onbekend, hoewel sommige historici denken dat het Shigi-hutuhu, adoptiefzoon van Genghis Khan, was. Oorspronkelijk was het werk in Uighur geschreven (een van de Mongoolse schriften), maar de enige overgeleverde tekst is een 14de eeuwse transcriptie: een Mongoolse tekst in fonetisch Chinees met de vertaling in het Chinees erbij.

Na eeuwenlange verdwijning werd de tekst begin 19de eeuw herontdekt, maar publicatie en verspreiding was tijdens de Sovjet-overheersing verboden. De tekst is folkloristisch, poëtisch en niet puur feitelijk. Een groot deel bestaat uit traditioneel Mongoolse narratieve verzen, poëzie van barden en zangers. De geheime geschiedenis staat vol sappige details over het leven van Genghis en zijn omgeving: liefde en haat, jagen, schieten en doden, veel over het burgerlijk leven en relatief weinig over het militaire. Het bevat een schat aan informatie voor historici, linguïsten, etnografen en etnologen.

Etnomusicoloog Mark van Tongeren geeft een demonstratie Mongoolse boventoonzang.

Paradiso, Weteringschans 6-8, 1017 SG Amsterdam. Zaal open 10.30 uur, begin lezing 11.00 uur, entreeprijs: 9,-; donateurs van de K.L. Poll-stichting voor OKW, VPRO-Backstage-leden, NRC-abonnees en studenten betalen 7,50. Kaarten bestellen via t: +31 (0)20 626 45 21, okw@verstigt.nl of internet www.klpoll.nl.

Contactpersoon voor de media is Hein Meijers (NWO), t: +31 (0)70 344 07 29, hein.meijers@nwo.nl. Fabchannel.com zendt alle lezingen live op het internet uit, in beeld en geluid. De webcast begint om 11.00 uur. Daarna wordt de lezing opgenomen in het online archief en is daar gratis te bekijken.