Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EMBARGO TOT ZONDAG 4-12-05, 10.00 u

ARK DOOPT KRUISINGSRUND TOT 'RODE GEUS'

Nieuw Nederlands Rivierenrund krijgt geuzennaam

Afgelopen zomer schreef ARK Natuurontwikkeling een prijsvraag uit. Nederland werd opgeroepen een naam te verzinnen voor het rivierenrund dat nog altijd onder de nietszeggende naam 'kruisingsrund' door de uiterwaarden bij Tiel en Loevestein struinde. Maar liefst 1.200 namen belandden op de digitale deurmat van de jury. Uiteindelijk koos zij de naam 'Rode Geus'. Bedenker van de naam Co Dekker verwoordde natuurlijk de dieprode kleur van de dieren. Maar ook het feit dat ze geheel zelfstandig en het hele jaar door in de Nederlandse natuur kunnen overleven. De Geuzen deden in de 15e eeuw tenslotte hetzelfde.

De prijsvraag

In 'Wetland Passewaay' bij Tiel en rond Slot Loevestein leeft een dertigtal bijzondere runderen. De kolossale, donkerrode en gehoornde dieren zijn zich totaal onbewust van de unieke rol die ze vervullen. Zij mogen zich het enige inheemse rivierenrund noemen dat zonder menselijke bemoeienis het hele jaar door kan overleven in de natuur. De dieren zijn eigendom van ARK en Staatsbosbeheer en komen voort uit een kruisingsproject. Hierbij werd het Nederlandse Brandrode rund gekruist met de Franse Salers. Er was echter nog geen andere naam voor de dieren dan 'kruisingsrunderen'. Om deze nieuwe soort uit hun anonimiteit te helpen, schreef ARK een prijsvraag uit.

b452c8.jpg

Foto: Hans Heerdt, Stichting Wetland Passewaaij

De keus van Geus

Nederland liet zich van haar creatieve zijde zien. Maar liefst 1.200 namen werden ingezonden, sommige voor de hand liggend, andere minder maar voorzien van uitgebreide onderbouwingen. De jury selecteerde aan de hand van een aantal criteria. Het moest een Nederlandstalige naam zijn, niet op een specifieke regio duiden en een zekere kracht en vriendelijkheid uitstralen. 'Rode Geus' voldeed wat hen betreft het best aan deze criteria. Bovendien weerklinkt er een bijna revolutionair vrijheidsgevoel in de naam. Prijswinnaar Co Dekker ontvangt zondag 4 december in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels de prijs. Deze bestaat uit een schets van de 'Rode Geus' van ARK-tekenaar Jeroen Helmer, een struintocht naar de dieren, een etentje bij Slot Loevestein en natuurlijk eeuwige roem. Vanaf aanstaande zondag gaat de almaar groeiende kudde die straks wellicht in vele Nederlandse natuurgebieden graast, tenslotte onder zijn naam door het leven.

Het kruisingsproject

In veel Nederlandse natuurgebieden zorgen grote grazers voor een rijke begroeiing waar bijzondere planten, bloemen, insecten en vogels terugkeren. De dieren lopen het hele jaar buiten en tot voor kort waren vooral Schotse Hooglander, Galloway en Heckrund zo zelfredzaam. Een Nederlands zelfredzaam ras is in de loop van de vorige eeuw verloren gegaan. ARK stelde zich ten doel zo'n ras terug te fokken. Met de kruising tussen het Brandrode rund en de Salers is zij hierin geslaagd. De Rode Geus overleeft zomer en winter buiten en kan zonder menselijke hulp kalfjes werpen en groot brengen.