TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 30-11-2005

Televisie
PORTRET VAN EEN PASSIE
Uitzending zondag 4 december
Nederland 2 - 11.30 uur

DE PASSIE VAN DIRIGENT JAAP VAN ZWEDEN

Op zondag 4 december brengt programmamaker Job Cieraad de passie van dirigent Jaap van Zweden in beeld. Al op zeer jonge leeftijd studeerde Jaap hard om een goed violist te worden. Als 16-jarige vertrok hij met dit doel voor ogen naar New York. Drijfveer voor zijn inspanning is de wens om alles te kunnen spelen wat hij muzikaal wil zeggen.

Tijdens gesprekken achter de schermen van het Residentie Orkest en bij hem thuis, blijkt dat de combinatie van talent, hard werken en gedrevenheid hem zo ver heeft gebracht. Zeven jaar geleden is Jaap van Zweden "bevrijd van het leven met de viool" toen hij begon met dirigeren. Op dit moment ligt de wereld aan de voeten van deze getalenteerde dirigent; tientallen orkesten uit alle windstreken willen hem graag als dirigent. Naast al zijn inspanningen voor de muziek zet Jaap zich ook in om - samen met zijn vrouw Aaltje - ouders met een autistisch kind bij te staan.

In het programma PORTRET VAN EEN PASSIE zijn portretten te zien van Nederlanders die op het gebied van kunst en cultuur hun sporen hebben verdiend. De werkterreinen lopen uiteen van theater en televisie tot beeldende kunst. De verbindende factor vormt de passie waarmee of waardoor zij hun bijzondere prestatie kunnen neerzetten.