Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Nepalese studenten in de problemen
Uitzenddatum: Zo. 4 december 2005, 20.15u
Verslaggeving: Herman Vijlbrief en Peter Tetteroo

Tachtig Nepalese studenten van de Dutch Delta University zijn in de problemen geraakt. Ze zijn via een bemiddelingsbureau naar Nederland gekomen om te studeren. Er is ze beloftes gedaan, die hier niet waargemaakt kunnen worden. Sinds deze week is de vreemdelingenpolitie in Nederland naar ze op zoek. Wat is er aan de hand?

6000 euro
Via advertenties van bemiddelingsbureau Softwarica (âOne hundred percent success rateâ) zijn de studenten bij de particuliere Dutch Delta University (DDU) terecht gekomen. Vaak hebben zij meer dan 6000 euro betaald voor zes maanden studie.

Stoppen
De studenten denken dat ze hier een baan zouden krijgen om hun studie te bekostigen, maar met de papieren die ze hebben, mogen ze maximaal tien uur in de week werken. De tachtig studenten kunnen hierdoor niet rondkomen en zien zich genoodzaakt te stoppen met hun opleiding.

Verder in de problemen
Hierdoor zijn ze verder in de problemen geraakt. Ze zijn hun verblijfsvergunning namelijk kwijt, omdat ze zijn gestopt met hun studie. De Nederlandse Immigratiedienst IND heeft namelijk met de opleidingen convenanten gesloten. Daarin staat dat deze opleidingen buitenlandse studenten via een versnelde procedure voor een bepaalde periode naar Nederland mogen halen, op voorwaarde dat ze daadwerkelijk studeren en teruggaan naar hun vaderland zodra ze klaar zijn.

Illegaal
Ook met de Dutch Delta University is er zoân convenant. Maar doordat de tachtig studenten zijn gestopt met hun studie, zijn ze volgens de wet illegaal.

Opgezegd
Afgelopen donderdag heeft de IND de speciale overeenkomst met DDU opgezegd, omdat de instelling volgens de dienst misbruik maakt van de versnelde toelatingsprocedure. De IND vindt dat de DDU onvoldoende toezicht houdt op de buitenlandse studenten en de studenten te laat afmeldt bij de dienst.

Netwerk sprak onder andere met de directeur van de IND, twee ex-studenten uit Nepal en de DDU.
Links:
Dutch Delta University
HBO Nederland
Bemiddelingsbureau Softwarica
Informatie over Nepal (Min. Buitenlandse Zaken)