Ingezonden persbericht


-----Oorspronkelijk bericht-----

COLIJNSPLAAT,4 december 2005,

Koude Goofies zeilrace met 90 deelnemers

Tijdens de maandelijkse Goofies zeilrace van december 2005 voeren 90 schippers met hun boten en bemanning op de Oosterschelde voor Colijnsplaat een pittige zeilwedstrijd. Er stond een fikse wind uit het zuiden (tussen de 5 en 6 Beaufort) en het was behoorlijk koud. Kortom echt "goofies" weer. Het is uniek dat er de Goofies dit jaar meer boten meedoen in de IMS klasse dan in de ORC-CLUB klasse!. Dat is verder bij bijna alle wedstrijden andersom.
Bij de start van de ongemeten boten ging iets mis, waardoor bijna alle 35 boten al één minuut voor de start op de startlijn lagen. Een massale valse start dus. Gelukkig lukte het om met een hoop getoeter en zwaailichten de schepen terug te roepen, algemene terugroep, en de start opnieuw te doen na de laatste geplande start.
Helaas waren en een 4 tal boten, schippers of bemanningen die zich daarbij vergiste en met de verkeerde startgroep meevoeren. Daarmee verspeelden ze een kans op een goede klassering.
Een terugkerende bijzonderheid van de goofies is dat er nu in iedere race schippers zijn die een ontmoeting met bruinvissen melden. Een 6 tal schippers moest opgeven doordat er zaken aan boord stuk gingen.

De uitslag:
First 31.7

1e Magnifique van schipper Johan Dirk van der Endt uit Yerseke
2e Chasseur van schipper Hans de Jager uit Wolphaartsdijk
3e Shoebox van Jan Sondag uit Bergen op Zoom

IMS 1

1e Checkmate 3 van schipper Peter de Ridder uit Gorkum
2e Holmatro van schipper Jaap Meijer uit Dordrecht/Kortgene
3e Stortemelk van schipper Frans de Vries Lensch uit Rotterdam

IMS 2 3 en 4

1e SwissLife van schipper Ralph Berkmans uit Antwerpen (B)
2e Yess van schipper Jan van der Werf uit Goes
3e Kopje Kleiner van schipper Hans de Waal uit Bruinisse

ORC-CLUB

1e Windfall van schipper Michiel Sopers uit Goes
2e Salona met schipper Piet de Smet uit Colijnsplaat
3e Sula met schipper Wim Huiszoon uit Middelburg

Ongemeten Boten

1e Spookschip met schipper Jan van Hemeldonck uit Antwerpen (B)
2e Joli brise van schipper Luck Aertsen uit Stabroek (B)
3e Crossroads van Andries Wams uit Wolphaartsdijk

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen"

Nadere bijzonderheden Kees van der Vaart tel +31(0)652474913 email Goofies@zeelandnet.nl tel