Ingezonden persbericht

Café Z, de maandelijkse talkshow van de Stadsschouwburg: onderhoudend, soms prikkelend en steeds actueel. Persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld, van kunstenaars tot beleidmakers. Presentator Bart van Rosmalen zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken. To the point en diepgravend. Geen reclamepraatjes maar drijfveren.

21 november was een droevige dag voor Muziekcentrum Vredenburg: twee gezichtsbepalende medewerksters namen afscheid. Jessica de Heer, programmeur klassieke muziek, en Anneke van Dijk, programmeur niet-klassieke muziek (en voorlopig nog organisator van de Nacht van de Poëzie), vertrekken op de rand van de grote overgang naar het Muziekpaleis. In Café Z blikken ze terug en vooruit.

Het Utrechts Nieuwsblad is nauwelijks opgegaan in het Algemeen Dagblad of er zijn alweer plannen voor een nieuwe plaatselijke krant. Journalist Jochem Geerdink richtte met een aantal geestverwanten Utregs Glorie op. In maart doet de partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en ondertussen wordt gewerkt aan het Utrechts Dagblad. Geerdink praat met Rob Midavaine, coördinator cultuurredactie bij AD/UN over het regionale krantenlandschap.

Nederland verandert. Hebben we nog tijd voor elkaar? Voor onze kinderen? Wordt voedselhulp de nieuwe norm? Op 8, 9 en 10 december buigen jonge theatermakers zich over de maatschappij van nu. Onder de noemer 05 werpen theatergroepen als Llink, Rast en Made in da Shade vragen op. Na afloop kunt u met de makers in discussie, maar vandaag neemt regisseur van Growing up in Public Jeroen Kriek alvast een voorschot. Hij vertelt over MIDS, gemaakt met veertien jongeren, en geeft zijn visie op de relatie tussen theater en maatschappij.

De landelijke publieke zenders worden bedreigd, maar lokaal gaat het beter en beter. Fun X is dé radiozender in de vier grote steden. Radio voor en door jongeren, recht van de straat, met muziek uit alle windstreken. Modern en werelds kortom. Programmaleider Henry Timisela verklapt het geheim van Fun X' succes.

Wie wonnen er prijzen in 2005? Winnaars uit verschillende kunstdisciplines komen langs. Pianist Ralph van Raat, ontwerper Herman van Bostelen en beeldend kunstenaar Frans Hofmeester wonnen respectievelijk de VSCD Klassieke Muziek Prijs, de TheaterAffichePrijs en de One Minute Award. Wat doet zo'n prijs met je? Zijn er nog nieuwe doelen om te halen? En wat zijn hun goede culturele voornemens voor 2006?

En verder:

- F, Starik praat over De eenzame uitvaart en verzorgt de poëtische afsluiting van de middag
- Ralph van Raat speelt piano
- Vrouwkje Tuinman met het culturele nieuws

-----------------------
zondag 4 december 2005

15.00 uur precies

presentatie:

Bart van Rosmalen

---- --