Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Uitnodiging regionale voorlichtingsbijeenkomsten: 'Veranderingen in het zorgstelsel: wat betekent dat voor u?'
---

De CG-Raad organiseert in de periode december 2005 februari 2006 vijf regionale voorlichtingsbijeenkomsten over de nieuwe zorgverzekeringswet.

Logo Het Ondersteuningsbureau

Op 1 januari 2006 treedt de nieuwe zorgverzekeringswet in werking. De komende periode wordt veel van u gevraagd. U moet binnenkort een keuze gaan maken bij welke zorgverzekeraar u volgend jaar verzekerd wilt zijn voor uw basis- en eventuele aanvullende ziektekostenverzekering. U zult, naast een polisaanbod van uw huidige zorgverzekeraar, ook benaderd worden door andere verzekeraars. De keuze die u maakt is van groot belang, zowel voor de kosten die u volgend jaar zult hebben als voor uw keuzevrijheid van zorgaanbieders. Waarschijnlijk roepen de veranderingen veel vragen bij u op. Wat is het verschil tussen natura en restitutiepolis? Kunt u volgend jaar nog naar uw eigen specialist of therapeut? Is recht op behandeling ook recht op vergoeding: wat staat daarover in de polisvoorwaarden? Waar vindt u relevante en goed toegankelijke vergelijkende informatie? Is het afsluiten van een collectief contract voor uw patiëntenvereniging een optie? Wat zijn uw rechten als patiënt en waar kunt u terecht met klachten of vragen? Wat is de rol van de zorgverzekeraar: hoeveel invloed krijgt hij binnen de arts-patiënt relatie?

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland organiseert in de periode december 2005 februari 2006 vijf regionale voorlichtingsbijeenkomsten met bovengenoemde themas. De CG-Raad doet dit in samenwerking met het Ondersteuningsburo voor patiëntenorganisaties (HOB) in Amersfoort. De bijeenkomsten zijn gericht op de (kader)leden van de lid- en aangesloten organisaties. Verspreid over het land wordt er iedere keer een ander hoofdthema uitgelicht. Daarnaast wordt elke bijeenkomst aandacht besteed aan actuele ontwikkelingen m.b.t. de overgang van het oude naar het nieuwe zorgstelsel. De resultaten van alle bijeenkomsten en relevante achtergrondinformatie zullen worden gebundeld in twee nieuwsbrieven, die voor de achterban van de CG-Raad beschikbaar zullen zijn.

Bijeenkomsten in december 2005:


* 1 december NH Hotel Zoetermeer (vlakbij Zoetermeer CS) Thema: Collectiviteiten door patiëntenorganisaties: het Patiëntencollectief (Erik Thier, HOB)


* 5 december De Eenhoorn, Amersfoort (tegenover het station) Thema: Zorgproducten inkopen via het web: de webwinkel van Zorg6 (Mark Willems)


* 12 december Meeting Center Arnhem (naast het station) Thema: Keuzeondersteunende informatie: www.kiesbeter.nl (Erik van der Hijden, Xandra Gravenstein, RIVM)

Over de bijeenkomsten in januari/februari wordt u binnenkort nader geïnformeerd. Er wordt dan opnieuw aandacht besteed aan vergelijkende informatie over zorgverzekeringen en aan patiëntenrechten.

Wij hopen u op een of meerdere bijeenkomsten te ontmoeten!

CG-Raad: Christien van der Hoeven-Molenaar tel 030 2916600 HOB: Erik Thier tel 033 4450730

Klik hier voor het aanmeldingsformulier

(Geplaatst: 10 november 2005)

---