Goudappel Coffeng reikt innovatieprijs voor parkeren uit

Goudappel coffeng

Roy Damgrave (21) uit De Lutte, student Industrial Design aan de TU Eindhoven, ontvangt op 5 december a.s. de door Goudappel Coffeng uitgeloofde Theo Makkink Parkeerprijs van
1.500,- euro voor zijn idee Parking Jam. De prijs wordt uitgereikt op het kantoor van Goudappel Coffeng in Deventer.

Het idee van Damgrave ondersteunt navigatiesystemen om automobilisten naar een vrije en goed gelegen parkeerplaats te begeleiden. Parking Jam biedt extra comfort voor weggebruikers, voorkomt zoekverkeer en verhoogt de efficiëntie van het ruimtegebruik. Damgrave geeft een uitvoerige beschrijving van dit systeem. De jury acht juist een bepaald onderdeel prijswinnend innovatief, namelijk de elektronische klinker. Deze klinker detecteert of een straatparkeerplaats vrij is of bezet. Deze klinker lost een essentieel probleem op, namelijk het op een elegante en zeer kosteneffectieve wijze detecteren van vrije parkeerplaatsen. Implementatieaspecten van de klinker zijn door Damgrave overtuigend uitgewerkt, waardoor daadwerkelijke uitvoering van het idee denkbaar is.
De jury voegt toe dat het idee ook in beleidsmatig opzicht interessant is. Gelogde gegevens uit het systeem geven namelijk perfect inzicht in het langetermijngebruik van straatparkeerplaatsen. Deze gegevens kunnen gebruikt worden voor het effectief inrichten van de schaarse stedelijke ruimte. Het innovatieve idee van Damgrave laat daarmee zien hoe technologie in dienst staat van de consument en een belangrijke ondersteuning kan bieden bij verkeersmanagement en inrichting van de openbare ruimte.

Vanaf 2005 stelt Goudappel Coffeng jaarlijks een prijs beschikbaar voor innovaties op een van de vakgebieden van de organisatie (verkeer, vervoer en ruimtelijke economie), de Goudappel Coffeng innovatieprijs. Elk jaar komt een ander werkveld aan bod. In 2005 is dit het werkveld Parkeren. De hieraan verbonden prijs is de Theo Makkink Parkeerprijs. Het idee achter de prijs is het bevorderen van idee- en conceptvorming en productinnovatie op het gebied van verkeer, vervoer en ruimtelijke economie met als doel verbetering van de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid en het creëren van door burgers en weggebruikers gewenste oplossingen voor ruimtelijke en verkeersproblemen.


++++++++++++++++++++++++