RTV-Noord-Holland


PERSBERICHT

29 november 2005

Friese kijkhit 'Baas Boppe Baas' nu ook te zien bij RTV N-H

Regiosoaps zijn kijkcijferkanonnen bij de regionale omroepen. 'Baas Boppe Baas' bij Omroep Friesland en 'Van jonge Leu en oale Groond' bij RTV Oost hebben alle kijkrecords gebroken.

Vanaf maandag 5 december kunnen ook de inwoners van Noord-Holland hiervan meegenieten. Iedere maandag, 12 weken lang, zendt RTV N-H 'Baas Boppe Baas' uit. Bijzonder is dat het de allereerste 'soap' in de Friese taal is. Steven de Jong is bedenker en regisseur. Niet gevreesd, de serie is in het Nederlands ondertiteld.

De Jong werd vooral bekend als acteur en regisseur van verschillende series en films als de Gouden Swipe en de Fûke. Sinds enkele jaren kent hij de weg in Hilversum als regisseur van o.a. Westenwind. Steven liep al een tijd rond met het idee voor een Friese dramaserie echter lieten de financiën dit niet toe. Tot de Provinsje Fryslân een subsidie toekende aan Omrop Fryslân.

Er zijn dus 12 afleveringen van Baas Boppe Baas. Elke aflevering is een verhaal op zich en kan gaan over verschillende thema's. Diverse schrijvers hebben aan de serie meegewerkt. Van de vijftien schrijvers zijn er uiteindelijk zeven overgebleven: S. Sevenster-de Jong, A. Feddema, J. Boomsma, R. Boer, M. Bijlsma, S. Joostema, K. Bloemsaat.

In de serie staat de familie Baas centraal. De familie Baas woont in een dorpje in het oostelijke gedeelte van Friesland. Hoofdpersoon is Beant Baas, gespeelt door Rense Westra. Hij is getrouwd met Joukje (Hilly Harms). Beant en Joukje hebben een dochter Afke (Lianne Zandstra) en een zoon Sjoerd (Thijs Feenstra) die dierenarts is. Sjoerd is 8 jaar geleden getrouwd met Talietha (Meryem Manders), een 'tuthola' uit het westen. Ze hebben een meisje van 7 jaar, Cynthia (Thirza Koopmans). Verder is er een 17-jarige buurjongen Bennie (Wybe Bruinsma). Beant heeft duidelijk een zwak voor Bennie.

Baas Boppe Baas wordt iedere maandag om 17.30 (hh ieder uur) uitgezonden en wordt op zondag herhaald. Kijk voor meer info op: www.rtvnh.nl

(