Ingezonden persbericht


Leiden, 30 november 2005

Workshop maya schrift voor iedereen in Volkenkunde in Leiden

Tijdens het congres 'De Maya's en hun buren- Interne en externe contacten door de tijd'

'10de Europese Maya Conferentie'


5 december 2005 t/m 10 december 2005

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Maya's, maar slechts weinigen weten hoe het schrift van dit pre-koloniale volk uit Midden-Amerika gelezen moet worden. Maar binnenkort is het voor iedereen mogelijk om in vier dagen tijd de grondslagen van het Maya-schrift te leren, dat pas sinds een halve eeuw ontcijferd is. Van 5 december tot en met 10 december wordt in Leiden de tiende European Maya Conference (EMC) georganiseerd, die zoals elk jaar begint met een workshop Maya-schrift die openstaat voor iedereen.

De conferentie begint met een vierdaagse workshop Maya-schrift en eindigt met een tweedaags symposium met meer dan twintig sprekers van verschillende universiteiten. Typisch aan het EMC is dat het niet alleen specialisten uitnodigt, maar ook leken de mogelijkheid biedt om de Maya's te bestuderen. De workshop Maya-schrift kan door iedereen gevolgd worden, voorafgaande kennis van de Maya's of het Maya-schrift is niet vereist. Het doel van de beginners-workshop die maandagmiddag 5 december start en donderdagmiddag 8 december wordt afgesloten, is om alle deelnemers de beginselen van het Maya-schrift onder de knie te laten krijgen. Stap voor stap wordt de grammatica van dit hiërogliefen-schrift uitgelegd, en daarna wordt er verder gewerkt met teksten uit inscripties van klassieke Maya-sites. De workshops worden voornamelijk in het Engels gegeven, maar het is ook mogelijk om in kleine groepjes in het Frans, Duits of Spaans les te krijgen.

De tiende Europese Maya Conferentie (EMC) bestaat dit jaar tien jaar en viert zijn lustrum in Leiden, op uitnodiging van de Universiteit en het Rijksmuseum voor Volkenkunde. De afgelopen tien jaren heeft de EMC zich ontplooid tot de meest toonaangevende conferentie op dit gebied in Europa en een van de voornaamste Maya-congressen op wereldniveau. Ongeveer 200 wetenschappers en studenten uit Europa, maar ook uit Guatemala, Mexico, Belize en Honduras komen bijeen en krijgen de kans om recent onderzoek te presenteren en nieuwe ideeën voor te stellen op het vlak van de studie van het schrift, de geschiedenis en de archeologie van de Maya-cultuur.

De maya's en hun buren - Interne en externe contacten doorheen de tijd 10de Europese Maya Conferentie in het Rijksmuseum voor Volkenkunde 5 december 2005 t/m 10 december 2005

Rijksmuseum voor Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden - Postbus 212 - 2300 AE Leiden T 071 5168 800 www.rmv.nl info@rmv.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Maandagen, 1 januari en 25 december gesloten. (maar extra geopend op 26 dec en 2 jan)
Entree: 7,50 / 4,50 / MK geldig. Op woensdagen is de toegang tot de vaste tentoonstelling gratis. Voor de Australië tentoonstelling geldt een toeslag van E1,00.