Gemeente Utrecht

Sinterklaas geeft geschiedenisles bij het historische utrechtse schip

Utrechtse Schip aan de Van Hoornekade. Op Op maandag 5 december bezoekt Sinterklaas de onlangs geplaatste stalen replica van het deze bijzondere locatie geeft Sint een korte geschiedenisles over de vondst van het historische schip. Toehoorders zijn de leerlingen van de bovenbouw van de nabij gelegen Ludgerschool en de bewoners van de Van Hoornekade. Het schip werd op 5 december 1930 gevonden, 75 jaar geleden en precies op de verjaardag van de Sint. Samen met wethouder Gerard Abrahamse (Openbare Ruimte) hijst Sint daarna de vlag op de mast van het schip. En Sint zal Sint niet zijn als er niet wat cadeautjes worden uitgedeeld aan deze en genen.

Programma maandag 5 december

Om 10.15 uur, in de schoolpauze en tussen de surprises door, ontvangen Sinterklaas en wethouder Abrahamse, 150 kinderen uit de bovenbouw van de Ludgerschool. De kinderen krijgen van Sinterklaas een korte geschiedenisles over het Utrechtse Schip. Samen hijsen Sint en de wethouder daarna de vlag van het schip. Om 10.30 uur gaan de kinderen weer terug naar hun surprises, de wethouder keert terug naar het gemeentehuis en Sinterklaas? Die vertrekt de volgende dag weer naar Spanje!

Het Utrechtse Schip

Vijfenzeventig jaar geleden, in 1930, zijn bij de aanleg van de Van Hoornekade, de resten gevonden van een eeuwenoud schip (790 na Chr.) Dit schip moet daar ooit, in de vroegere bedding van de Vecht, aan de grond gelopen zijn. De restanten van het schip zijn opgegraven, gerestaureerd en zijn al sinds 1936 te bewonderen in het Centraal Museum. De bijzondere vondst is maar liefst 17,80 meter lang en bijna 4 meter breed. De jaarringen in het hout zijn bestudeerd en de oudste jaarring dateert uit 997. De bodem van het schip bestaat uit een massieve plaat die uit één stuk is gemaakt. Dat maakt het schip heel bijzonder. De opbouw is gemaakt van planken en balken. Ook het plaatsen van een replica op ware grootte van het Utrechtse Schip op de originele vindplaats is uniek en voor zover bekend niet eerder gebeurd in Nederland.

Werkgroep houdt Utrechtse historie levend

Ter herinnering is na 1930 op de vindplaats in het gras een afbeelding van het schip ingestraat. Die is vervolgens verplaatst naar het huidige Plein van Berlage (het vroegere Toon Hermansplein). Tijdens de herinrichting van het plein is het straatwerk van het schip verwijderd. Vanaf de weg was het straatwerk echter altijd slecht zichtbaar. Daarom is er nu voor gekozen een model van het schip terug te laten komen op de oorspronkelijke plek. Deze stalen replica is op 4 november geplaatst door de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht. De werkgroep heeft als doel historische elementen terug te brengen en zo het straatbeeld in Utrecht te verfraaien. Eerdere initiatieven van de werkgroep zijn o.a. het plaatsen van een replica van een historische brandbel aan de Amsterdamsestraatweg, een muurreclame bij de voormalige Bakkerij Top in de Wittevrouwenstraat en een wegwijzer op het Jaarbeursplein.

Noot voor de media:

U bent van harte uitgenodigd om bij de geschiedenisles van Sinterklaas en het hijsen van de vlag aanwezig te zijn. Tevens is er uiteraard gelegenheid om de replica van het Utrechtse Schip te bewonderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, Bestuurscommunicatie,

tel. 030 - 2861155 of Communicatie Dienst Stadsbeheer, telefoon 030 - 286 40 98.