Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
2 december 2005

Ministersconferentie Europese Ruimtevaartorganisatie ESA

Op maandag 5 en dinsdag 6 december aanstaande vindt de Ministersconferentie van het Europese Ruimte Agentschap (ESA) plaats in Berlijn. Dit gebeurt naar verwachting onder voorzitterschap van minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken. Aan deze conferentie nemen de 17 ESA-landen en Canada deel.

Centraal thema tijdens de Ministersconferentie is de besluitvorming over de ESA-koers voor de periode 2006-2010. Het ESA-voorstel bouwt voort op een aantal bestaande programmas. Verder worden enkele nieuwe activiteiten voorgesteld, waaronder een eerste GMES (Global Monitoring for the Environment and Security) gerelateerde missie, een exploratiemissie naar Mars en een nieuw technologieprogramma. De meeste van de voorgestelde programmas hebben een looptijd van vijf jaar (2006-2010).

Het uitgangspunt voor de Nederlandse inzet voor de ESA MC is het Nederlandse ruimtevaartbeleid dat eind 2004 is uitgewerkt in het Actieplan Ruimtevaart. De Nederlandse deelname aan de verplichte en optionele ESA-programmas wordt in het Actieplan gezien als invulling van (een deel van) de ambities van het Nederlandse ruimtevaartbeleid. Inzet is onder meer een prominente rol als Principal Investigator (PI) van Nederlandse wetenschappers voor een ruimte-instrument, versterking van de spin-off van ruimtevaart naar opleiding en toepassingen buiten de sector. De beoogde Nederlandse inzet voor de ESA bedraagt in totaal ca. 222 miljoen euro voor de periode 2006-2010. De Nederlandse delegatie wordt in Berlijn geleid door minister Maria van der Hoeven (OCW).




Ministerie van Economische Zaken