De mr. gonsalvesprijs

Den Haag, 2 december 2005

Uitnodiging voor de pers
Uitreiking van de eerste Mr. Gonsalvesprijs

Namens het curatorium nodig ik u uit voor de uitreiking van de eerste Mr. Gonsalvesprijs. De nationale prijs voor innovaties in de rechtshandhaving wordt op maandag 5 december in Den Haag voor de eerste keer uitgereikt aan een persoon of organisaties die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan deze vernieuwing.

Op 26 november werd bekend dat de jury uit de vele inzendingen drie projecten heeft genomineerd: het zogeheten ASO-project in Rotterdam, het project Valor van de Hoenderloogroep en de Unit Multi-etnisch Politiewerk van Politie Haaglanden. Op de website van de Mr. Gonsalvesprijs (www.gonsalvesprijs.nl) is alle informatie over de prijs, de organisatie en de drie genomineerden terug te vinden.

Op maandag 5 december maakt de voorzitter van de jury, mr. A.W. Docters van Leeuwen, bekend welke van de genomineerden de prijs daadwerkelijk heeft gewonnen. Minister Donner (Justitie) zal de prijs hierna uitreiken. De voorzitter van het Curatorium, drs. W.J. Deetman, zal het hoe en waarom van de prijs toelichten. Deetman toonde zich prettig verrast door het niveau van de inzendingen: "Er zaten initiatieven bij van professionals in de rechtshandhaving, zoals politie en OM, maar ook vanuit gemeenten. Ook kwalitatief waren de inzendingen goed. Vaak gaat het om projecten die hun effectiviteit al in de praktijk hebben bewezen.'

Recht is geen vanzelfsprekendheid. Mensen moeten het recht handhaven, elke dag opnieuw. Alleen dan zijn we in staat in Nederland met elkaar samen te leven. De prijs is genoemd naar mr. R.A. Gonsalves, laatstelijk vice-voorzitter van het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (OM). De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een persoon of een organisatie die van uitnemende betekenis is voor de innovatie van de rechtshandhaving. De winnaar van de Mr. Gonsalvesprijs krijgt een sculptuur van de Amsterdamse kunstenares Hannah van Munster, die in opdracht van het curatorium is vervaardigd.

De jury van de Mr. Gonsalveprijs bestaat naast de voorzitter, mr. A.W.H. Docters van Leeuwen uit de president van de arrondissementsrechtbank Rotterdam, mr. F.W.H. van den Emster; lid Tweede Kamer en oud staatssecretaris van Justitie, mr. N.A. Kalsbeek; directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, prof. dr. P. Schnabel en korpschef van de regionale politie Amsterdam-Amstelland, drs. B.J.A.M. Welten.

De uitreiking vindt plaats in het Kluwer Uitgevershuis aan het Plein 26 in Den Haag. Vanaf
15.00 uur worden alle gasten en genomineerden ontvangen. Het officiële programma van de uitreiking begint om 15.30 uur. In het Kluwer Uitgevershuis zijn ten behoeve van de audio-visuele media de nodige voorzieningen getroffen. De leden van de jury en die van het curatorium zijn na afloop bereid interviews te geven.