Gemeente Tilburg


2-12-2005
Opnieuw actie tegen woninginbraken

Van 5 december tot en met 18 december besteden gemeente, Politie Midden en West Brabant en het Openbaar ministerie voor de tweede keer dit jaar aandacht aan het voorkomen van woninginbraken.

In dit seizoen wordt relatief vaak ingebroken en in deze winterperiode gaan veel mensen met vakantie, waardoor inbrekers hun kans schoon zien. Speciale aandacht krijgen deze keer de vakantiekaart en de voorlichting aan studenten.
Inbraakpreventie en prijsvraag Het Tilburgse publiek wordt op verschillende manieren gewezen op het belang van inbraakpreventie. Dit gebeurt via artikelen in de huis-aan-huiskranten en internet. Daarnaast is er een voorlichtingskraam met folder- en demonstratiemateriaal over het Politie Keurmerk Veilig Wonen® op verschillende data te zien in winkelcentra: Heuvelpoort, Emmapassage, Westermarkt en Wagnerplein. Om ook studenten te wijzen alert te zijn op wie in de complexen aanwezig is en op de eigen spullen te letten, worden informatiebrieven verspreid in studentenwoningen in de buurt van een aantal grote scholen en de Universiteit van Tilburg. Verder is er een prijsvraag, waar mensen twee vragen kunnen beantwoorden en hun beste inbraakpreventietip kunnen geven. Deelnemers maken kans op een check van de woning op veiligheid. Ter waarde van een bedrag van 500,- wordt de woning vervolgens veiliger gemaakt. Dit gebeurt volgens de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen®. De winnaar wordt in de week voor Kerst bekend gemaakt. Burgemeester Vreeman reikt de prijs uit.
Tilburg Veilig
Ook in het veiligheidsbeleid Tilburg Veilig (commissie Fijnaut) is het voorkomen van woninginbraken een speerpunt. Deze samenwerkingsactie past hier dan ook goed in. In juni ging het eerste deel van de campagne van start. Aanleiding was dat de criminaliteitscijfers in Tilburg over het algemeen dalen, maar dat het aantal woninginbraken toeneemt. Inmiddels is het aantal woninginbraken iets afgenomen, maar aandacht voor preventie blijft van groot belang.