Gemeente Rotterdam

2 december 2005
Coolsingel 40 Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 5 december t/m
10 december 2005

Wethouder Van den Anker neemt Rotterdams Handvest voor de rechten van vrouwen in ontvangst
Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op dinsdag 6 december om 16.00 uur het Rotterdams Handvest voor de rechten van Vrouwen in ontvangst. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst in het gebouw van Scala, het expertisecentrum voor emancipatie en participatie, aan de Provenierssingel 66. Het verdrag is ontwikkeld door Scala als vervolg op de Emancipatiemonitor. In het handvest zijn de rechten van vrouwen (zoals geformuleerd in het VN Vrouwenverdrag), uitgewerkt en wordt een toelichting gegeven op de stand van zaken en worden praktische en concrete aanbevelingen voor beleid gedaan. (Voor meer informatie: Scala, Ans Klein Geltick of Helena Kosec, tel. 010 ­ 443 00 00)

Wethouder Van den Anker geeft aftrap vuurwerkcampagne 2005 Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) geeft op woensdag 7 december om 12.00 uur de aftrap voor de vuurwerkcampagne 2005. De aftrap vindt plaats in de grote aula van het Zuiderparkcollege aan de Jan Ligthartstraat 155. Van den Anker zal hierbij ook een toelichting geven op de campagne. (Voor meer informatie: Bureau Halt Rotterdam, Ad Kievit, tel. 010 - 281 85 55)

2

Wethouder Van Sluis houdt toespraak bij afscheidssymposium directeur Educatief Informatie Centrum
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) zal op woensdag 7 december om 17.00 uur een toespraak houden bij het symposium ter gelegenheid van het afscheid van Joke Bronsing - Van de Berg, directeur van het Educatief Informatie Centrum. Het afscheidssymposium vindt plaats in het Educatief Informatiecentrum aan de Noordzeeweg 6. Mevrouw Bronsing ­ Van de Bergh heeft in de afgelopen 11 jaar het EIC uitgebouwd tot hét loket in Nederland waar het onderwijs kan aankloppen voor rondleidingen in Mainport Rotterdam. In deze periode is een groei gerealiseerd van het aantal leerlingen en studenten tot ruim 20.000 anno 2005. Het EIC kan bij ruim 50 bedrijven terecht voor excursies, die deskundig worden begeleid door een 30-tal gidsen.
(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Dirk - Jan de Vink, tel. 010 - 417 94 28)

Wethouder Geluk geeft toelichting visie WMO
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal op donderdag 8 december tussen 10.30 uur en 11.30 uur de gemeentelijke visie op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) toelichten. Hij doet dit tijdens een projectbijeenkomst van de Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) die plaatsvindt in de Burcht aan de Van Moorselplaats 2. De bijeenkomst staat in het teken van de ontwikkelingen rond zorg en dienstverlening. De SOR is een woningcorporatie die ruim 4000 woningen verhuurt aan 55-plussers in Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Oud-Beijerland, Westvoorne en Brielle.
(Voor meer informatie: Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, Netty van Triest, tel. 010 ­ 44 55 80)

Wethouder Bolsius plaatst laatste tegels in Knuffelmuur Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) plaatst op donderdag 8 december om 13.00 uur, samen met een aantal kinderen van basisschool De Waaier in Kralingen-Crooswijk, de laatste antigraffiti-tegels in de speciale knuffelmuur. De muur is gemaakt in de poort aan de Van Meekerenstraat. De kinderen hebben samen met tegelkunstenaar Ben Hosman de tegels ontworpen. De kinderen hebben op de tegels een tekening gemaakt van hun knuffels, waarna er een speciale antigraffitilaag op de tegels is aangebracht.
(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen, tel. 010 ­ 417 34 10)

3

Wethouder Geluk opent Rotterdams Vrijwilligersfeest 2005 Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) opent op donderdag 8 december om 20.30 uur het Rotterdams Vrijwilligersfeest 2005. Het feest vindt plaats in Nighttown aan de Westkruiskade 26-28. De wethouder zal zelf ook als vrijwilliger optreden door onder andere achter de bar en bij de garderobe te staan. Met het feest wil de gemeente Rotterdam alle Rotterdamse vrijwilligers bedanken voor hun inzet als vrijwilliger en de bijdrage die zij hiermee leveren aan de Rotterdamse samenleving. (Voor meer informatie: Proxy, Xandra van den Bleek, tel. 010 ­ 213 23 41)

Wethouder Van den Anker geeft aftrap theaterproject Young Stage Wethouder Marianne van den Anker (veiligheid en volksgezondheid) geeft op donderdag 8 december om 21.00 uur de aftrap voor het theaterproject Young Stage, dat in première gaat in het Nighttown Theater. Young Stage is dé jongerentheatergroep van de SKVR (Stichting Kunst Voor Rotterdammers). De titel van de nieuwe voorstelling is `Wat doe je?!!", een gruwelijk muzikaal sprookje over het maken van keuzes.
(Voor meer informatie: SKVR, Suzanne Jansen, tel. 010 - 271 83 68 of 06 ­ 13 42 65 04)

Wethouder Van den Anker neemt deel aan forumdiscussie Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op vrijdag 9 december vanaf 12.00 uur deel aan een forumdiscussie. De discussie maakt deel uit van de studiedag `Nazorg en Maatschappelijke Opvang ex-gedetineerden' die plaatsvindt in het auditorium van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Tijdens deze dag wordt een aantal ontwikkelingen en beleidsveranderingen op het gebied van reïntegratieprogramma's voor ex-gedetineerden besproken. De organisatie van de studiedag is in handen van Proces (tijdschrift voor strafrechtspleging), in samenwerking met het Willem Pompe Instituut voor Strafwetenschappen. (Voor meer informatie: Universiteit Utrecht, vakgroep Strafrecht, Miranda Boone, tel. 030 ­ 253 71 25)

Burgemeester Opstelten neemt boekje over Veerhaven in ontvangst
Op donderdag 9 december zal burgemeester mr. Ivo Opstelten om 16:30 uur het eerste boekje over de geschiedenis van de Veerhaven in ontvangst nemen. Het boekje is een initiatief van de stichting Veerhaven. De burgemeester zal bovendien, bij het vallen van de avond ook de lichtjes in de boten in de Veerhaven ontsteken, zoals dat jaarlijks in de feestmaand december gebeurt.
(Voor meer informatie: Stichting Veerhaven, tel. 010 - 413 85 14)

4

Wethouder Geluk reikt Vrijwilligersprijs uit
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) zal op vrijdag 9 december om 17.30 uur de Rotterdamse Vrijwilligersprijs 2005 uitreiken. Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis. De jury van de Rotterdamse Vrijwilligersprijs hanteert drie criteria: de bijdrage voor Rotterdam; de mate waarin het project of de organisatie inspirerend en nastrevenswaardig is en de wijze waarop er met de beschikbare mensen en middelen is omgegaan. Met de Rotterdamse Vrijwilligersprijs wil de gemeente het belang van vrijwilligerswerk onderstrepen en het vrijwilligerswerk in brede zin stimuleren.
(Voor meer informatie: Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Aad van Diemen, tel. 010 - 453 35 61)

Wethouder Van Sluis debatteert met ondernemers over Uitvoeringsprogramma Economie 2006 - 2009
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) gaat op vrijdag 9 december van 18.00 uur tot 20.00 uur met Rotterdamse ondernemers in debat over het Uitvoeringsprogramma Economie 2006 - 2009. Het debat vindt plaats in het World Trade Center Rotterdam. Het uitvoeringsprogramma van de gemeente is een concrete uitwerking van de Economische Visie 2020 en benoemt drie speerpunten voor de komende jaren: het haven- en industriecomplex; het medische cluster (onderzoek en zorg) en het creatieve cluster (AV/nieuwe media, design, stedenbouw en architectuur). De gemeente organiseert het debat omdat zij Rotterdamse ondernemers zoveel mogelijk wil betrekken bij de uitvoering van het programma. (Voor meer informatie: OBR, Francis Lugtenburg, tel. 010 ­ 489 71 31)

Burgemeester Opstelten bij lustrumviering van Korps Mariniers Burgemeester mr. Ivo Opstelten zal op zaterdag 10 december om 09.30 uur, tijdens het 340- jarig bestaan van het Korps Mariniers, een krans leggen bij het Mariniersmonument aan het Oostplein, ter ere van de gevallen mariniers. De lustrumviering wordt opgeluisterd door een defilé van mariniers en oud-mariniers op de Coolsingel, dat zal worden afgenomen door de Minister van Defensie, de heer Kamp. (Voor meer informatie: PR officier Korps Mariniers, Frank Boots, tel. 06 - 53 11 43 44)

5

En verder...

zal burgemeester mr. Ivo Opstelten op woensdag 7 december tijdens de kringbijeenkomst van VNO/NCW een inleiding houden over `Rotterdam en de economie van de stad'. De bijeenkomst begint om 17:00 uur en vindt plaats bij PricewaterhouseCoopers aan de Fascinatio Boulevard 350 in Rotterdam. (Voor meer informatie: VNO/NCW, te. 070 ­ 349 08 10)

noot voor de redactie/