AutoRai

Jaguar introduceert de Armoured XJ Long Wheelbase

(12/5/2005)
Jaguar komt met een primeur. De Armoured XJ Long Wheelbase is de eerste gepantserde auto van de Britse autofabrikant. De luxueuze Saloon heeft extra veiligheidsaspecten, die in geen enkel opzicht afbreuk doen aan de prestaties van de auto; capaciteiten die verder gaan dan de alledaagse behoeften voor dagelijks vervoer. Het exterieur van de Armoured XJ Long Wheelbase is nagenoeg identiek aan de reguliere XJ, waardoor volledige discretie wordt geboden aan de eigenaren. De Armoured XJ Long Wheelbase is onderhuids echter zwaar gepantserd en voorzien van hoogwaardige veiligheidsvoorzieningen als kogelwerend gelamineerd glas, bescherming van het onderstel, staalplaten en Runflat-banden. De Britse kwaliteitsauto biedt bescherming tegen vuurwapens, explosies, berovingen en kidnap-pogingen. Potentiële eigenaren van deze auto zijn staatshoofden, hoogwaardigheidsbekleders, diplomaten, vooraanstaande zakenmensen en beroemdheden over de hele wereld.

Hoewel de Armoured XJ sterk op de standaard XJ lijkt, is het chassis ingrijpend aangepast met verstevigde veren en dempers ter compensatie van het extra gewicht en de potentieel agressievere rijstijl. Hiermee is de auto gegarandeerd even wendbaar en stabiel als de productieversie. Bovendien is de Armoured XJ Long Wheelbase aanzienlijk lichter dan zijn gepantserde concurrenten.

De auto is voorzien van mono-block remklauwen met zes zuigers aan de voorzijde en vier aan de achterzijde. De remblokken zijn gemaakt van materialen die een hoge mate van frictie kunnen weerstaan en de remschrijven zijn voorzien van extra luchtkoeling. Hiermee worden de remprestaties substantieel vergroot. De originele luchtvering is vervangen door passieve vering om de toegevoegde massa op te kunnen vangen. Het voertuig is voorzien van speciaal afgestelde en versterkte Bilstein B46-dempers en Eibach-veren, gemaakt van speciale, ultrasterke siliconen legering. De vering, demping en het opnieuw geconfigureerde âVariable Assisted Steering Systemâ (VAPS) zijn afgesteld voor een optimale balans tussen rijgemak, comfort en controle.
Kogelwerend glas en gepantserde carrosserie
De Armoured XJ Long Wheelbase is ontworpen voor optimale bescherming van zowel bestuurders als passagiers. Zijn talloze veiligheidsattributen garanderen een veilige rit.

Het bijzondere, kogelwerende borosilicate glas is getest om een omvangrijk scala van handwapens en geweren te kunnen weerstaan. De gepantserde carrosserie is versterkt met explosiewerend staal en de bescherming van het onderstel wordt verzekerd door technisch hoogstaand Kevlar vezelmateriaal.

De Armoured XJ Long Wheelbase biedt bescherming tegen beschietingen met hoge snelheids machinegeweren en raketwerpers. Het complete ontwerp maakt het onmogelijk voor scherpe objecten om de passagierscabine binnen te dringen.
Intensief getest
De Armoured XJ Long Wheelbase is het resultaat van een langdurig samenwerkingsproces tussen Jaguar en Centigon, specialist in het bepantseren van voertuigen. Wereldwijd staan beide bedrijven bekend om hun hoge niveau van ontwerp en productie. Voor deze speciale uitvoering van de XJ werden de technische en designafdelingen van Jaguar en Centigon geïntegreerd. De Armoured XJ Long Wheelbase werd intensief getest en voldoet volledig aan Jaguars strikte kwaliteitseisen.

Het voertuig is zowel letterlijk als figuurlijk zwaar onder vuur genomen door het onafhankelijke testbureau QinetiQ en voldoet aan de Europese standaard EN1063 normen BR5 en BR6. Toekomstige klanten kunnen dan ook rekenen op volledige fabriekssteun en garantie bij aankoop en gedurende het levenstraject van de auto. De prijzen van de Armoured XJ Long Wheelbase zijn op aanvraag verkrijgbaar. Hoogwaardige veiligheidsvoorzieningen
De Runflat-banden maken het mogelijk om op veilige wijze maximaal vijftig kilometer af te kunnen leggen met een snelheid tot 80 km/u. Overige veiligheidsmaatregelen zijn onder meer een verzegelde uitlaat, een intercom, een zelfafdichtende brandstoftank, eigen zuurstofvoorziening voor de cabine en een met titanium gepantserd dak.

Nick Youdan, Global Armoured Vehicle Sales Manager licht toe: âHet komt steeds vaker voor dat mensen rekening moeten houden met veiligheidsrisicoâs in het alledaagse leven. De nieuwe Armoured XJ Long Wheelbase is ontworpen om de eigenschappen van een luxueuze auto te combineren met veiligheidsmaatregelen voor de meest penibele situaties. Er is alles aan gedaan om iedere tocht veilig te kunnen volbrengen. De V8-motor met krachtige acceleratie en Runflat-banden verzekeren een veilige uitweg als zaken uit de hand lopen.â

Eigenaren van de Armoured XJ Long Wheelbase krijgen bovendien een op hun individuele wensen aangepaste rijvaardigheidstraining aangeboden om hen een rijstijl te leren die noodzakelijk is bij een dergelijk hoge mate van bescherming. Wederom een bevestiging van de Jaguar-filosofie om klanten optimaal van dienst te zijn, zowel bij de aankoop als daarna.