Gemeente Doesburg


week 49-2005

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 7 december 2005, week 49.

OPENBARE VERGADERINGEN

Vergaderingen raadscommissies.
Op dinsdag 6 december 2005 vergadert de commissie Financiën over de Najaarsnota 2005 van de gemeente. De vergadering begint om 19.30 uur.

De commissie Onderwijs/Welzijn vergadert op dezelfde datum en begint om 20.15 uur.
Besproken worden de volgende punten:

* beslisdocument Basisbibliotheek West Achterhoek;
* voorstel tot wijziging van de WVG-verordening;
* beleidsverslag Wet Werk en Bijstand over het jaar 2004;
* nadere voorstellen ten behoeve van de besteding van het werkdeel van de Wet Werk en Bijstand.

De commissie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu vergadert op woensdag 7 december en begint om 19.30 uur. De agenda vermeldt de volgende punten:

* brief Medezeggenschapsraad De Wetelaar inzake de verkeersveiligheid omgeving scholencomplex;
* voortgang integrale uitvoering baggerplan en geluidswerende voorzieningen langs de N 317;

* voorontwerp Regionaal Plan Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

Bovengenoemde vergaderingen zijn openbaar; voor nadere inlichtingen kunt u bellen met W. Stoppels, tel. 481320.

N.B. Op donderdag 15 december 2005 vindt er een extra vergadering plaats van de commissie Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu over de ontwikkeling van de Koppelweg e.o. Aanvang 19.30 uur.

BOUWEN EN WONEN

Vrijstellingsprocedure Boekholtstraat 11
Burgemeester en wethouders van Doesburg maken bekend met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te hebben verleend voor het gebruiken van een ruimte in de woning aan Boekholtstraat 11 ten behoeve van de uitoefening van een praktijk voor psychologie/psychotherapie.
Het verzoek is in strijd met de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad ten aanzien van het gebruik. Het perceel heeft de bestemming woningen. Een gebruik als praktijkruimte valt hier niet onder.
Het besluit ligt met ingang van donderdag 8 december 2005 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage op het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder een gemotiveerd bezwaarschrift tegen de verleende vrijstelling indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC te Doesburg. Dit bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet. Tegelijkertijd kunt u de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op uw belangen, dat vereist.

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op: 29-11-2005, Winterpolstraat 17: oprichten van een stallingruimte (garage).
30-11-2005, Bergstraat 38: vernieuwen, veranderen van glasroede(n) in de kozijnen/ramen van de voorgevel.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen vergunning verleend op:

* 30-11-2005, Veerpoortstraat 22: gedeeltelijk veranderen van een berging tot serre met nieuwe overkapping.

* 30-11-2005, Boekholtstraat 20: plaatsen van 2 dakramen (in het achter-dakvlak).

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg
De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de Welstandscommissie is gepland op dinsdag 13 december 2005 vanaf 9.00 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de Welstandscommissie worden voorgelegd. De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362).

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

OVERIGE MEDEDELINGEN
Vanaf 2006 éénmalig gratis Nederlandse identiteitskaart voor 14 jarigen.
Met ingang van 1 januari 2006 wordt aan 14-jarigen éénmalig een gratis Nederlandse Identiteitskaart (NIK) versterkt. Daar de Wet op de identificatieplicht (WID) de verplichting oplegt aan iedereen van 14 jaar en ouder om zich in bepaalde situaties te legitimeren heeft het Rijk besloten om de eerste identiteitskaart voor 14 jarigen gratis te verstrekken. Het kan dus in sommige gevallen financieel voordelig zijn om de aanschaf van een kaart nog even uit te stellen.

Wie komen in aanmerking voor de éénmalige gratis kaart ? Zij die ingeschreven zijn in de gemeente Doesburg met de Nederlandse nationaliteit en die in 2006 14 jaar oud worden of dit binnen 8 weken vanaf de datum van aanvraag worden en die niet eerder op grond van deze regeling een gratis NIK hebben ontvangen. Men moet dus geboren zijn op of na 1-1-1992.
De overige spelregels:

* Deze regeling gaat niet eerder in dan 1 januari 2006. Zij die in januari of februari 2006 14 jaar worden kunnen dus niet eerder dan in het nieuwe jaar de aanvraag doen.

* Aanvullende leges zoals een toeslag bij vermissing of diefstal van een eerder document of een spoedprocedure dienen wel altijd betaald te worden.

* Deze regeling is niet (ook niet met bijbetaling) van toepassing op de verstrekking van paspoorten of bijschrijvingen hierin.

Hebt u vragen over bovenstaande of over de andere voorwaarden aangaande de verstrekking van reisdocumenten, neemt u dan contact op met het Publieksbureau in het stadhuis, telefoon 0313-481390. Ook kunt u informatie vinden op onze website: www.doesburg.nl

Behandeling aanvragen minimaregelingen 2005
De termijn waarbinnen de aanvragen voor de gemeentelijke minimaregelingen 2005 konden worden ingediend is op 1 december 2005 afgelopen.
Er zijn opnieuw veel aanvragen (enkele honderden) ingediend. De aanvragen worden behandeld op volgorde van datum van indiening (binnenkomst). De gemeente verwacht dat zeker 2/3 deel van het aantal aanvragen halverwege december is afgehandeld en dat de uitbetaling van uitkeringen voor deze groep in ieder geval voor de feestdagen zal plaatsvinden.
Degenen die hun aanvragen kort voor de sluitingstermijn hebben ingediend en degenen die van de gemeente bericht ontvangen hebben om nog aanvullende gegevens te overleggen moeten er rekening mee houden dat de uitbetaling van de uitkeringen bij toekenning medio januari 2006 zal gaan plaatsvinden.

Nieuwsflits groot onderhoud De Ooi
De Begoniastraat (noordzijde Seringenlaan) en de Edelweiszstraat zijn nog opgebroken in verband met reeds aangebrachte riolering. In respectievelijk week 46 en 47 zijn Begoniastraat (noord) en aangrenzende Edelweiszstraat voorzien van puinverharding (bereikbaar/berijdbaar).
IJs en weder dienende zullen 14 december 2005 bovenstaande straten, aangevuld met Seringenlaan (west, nabij school) worden geasfalteerd. Vanaf week 48 is ook de bestrating in de Seringenlaan (oost) vanaf Magnolialaan richting woonboten (bij huisnr 29 t/m 39) opgebroken (laatste opbrekingen in 2005). De woonboten zijn dan (gedurende circa 3 weken) bereikbaar via een tijdelijke toegangweg. (Via Koppelweg 123 t/m 127 is puinweg aangelegd over speelveld en tegen talud aansluitend op de Koppenberch). Alle opbrekingen zullen (ijs en weder dienende) voor de kerst worden hersteld.
Eind week 43 is in het laatste gedeelte van de Esdoornlaan (traject tussen Goudenregenstraat en Looiersweg) bestrating aangebracht en zijn de aangrenzende straten weer normaal toegankelijk. Alle afslagen/kruispunten in het traject Koppelweg/Looiersweg tot en met Koppelweg/Chrysantenstraat zijn hersteld door middel van bestrating of asfalt. De aangrenzende straten zijn dan weer normaal toegankelijk. Vanaf 12 november 2005 is de buslijn (Connexxion) weer volgens de originele route gaan rijden.
Begin januari 2006 zal worden gestart met opbrekingen in de Magnolialaan (tussen Den Helder en Mgr. Bekkerslaan), Mgr. Bekkerslaan, Forsythiastraat (noord).
Wij verzoeken u hiermee rekening te houden in verband met aanrijroute.

Iedere morgen tussen 09.00 en 09.30 is het directieverblijf aan de koppelweg (op het terrein van Dremefa) open voor belangstellenden. De opzichter, de heer R. Jolink is dan aanwezig om informatie te verstrekken over het project.
Ook kunt u, in het geval van dringende vragen, de heer Jolink telefonisch bereiken onder nummer 06-54245094.

UITNODIGING VRIJWILLIGERSPRIJS 2005
Zoals voorgaande jaren, zal ook dit jaar weer de Hens van der Wal-vrijwilligersprijs worden uitgereikt door de gemeente Doesburg. De Vrijwilligersprijs is een jaarlijks terugkerend fenomeen -bedoeld om aandacht te schenken aan de vele vrijwilligers die Doesburg rijk is- en bestaat uit de uitreiking van de Hens van der Wal-ring en een bedrag van 455,-. Deze uitreiking gebeurt in samenwerking met de stichting WIND.
In plaats van het aanschrijven van verenigingen en organisaties riep de jury deze keer de inwoners van Doesburg op om zélf een individuele vrijwilliger te nomineren voor deze prijs.
Eisen voor nominatie waren:

* het moest gaan om een persoon die zich belangeloos inzet door zorg te verlenen aan een naaste (bijv. het verzorgen van een familielid, buurman, etc.);

* deze persoon verleent de zorg niet namens een vrijwilligersorganisatie voor deze bepaalde situatie;
* de genomineerde is inwoner te zijn van de gemeente Doesburg.

Alle inzendingen zijn besproken door de jury, bestaande uit de heer G. Peters (namens de DOV), mevrouw H. ten Dolle (namens de lokale pers), en de heer H. Haccou (namens de Gestichten van Weldadigheid). Na veel beraad hebben zij uiteindelijk uit alle inzendingen één winnaar gekozen.

De uitreiking van de Hens van der Wal-vrijwilligersprijs 2005 zal plaatsvinden op dinsdag 13 december a.s. om 19.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis te Doesburg.