Gemeente Hellendoorn


Bestemmingsplan Kruidenwijk-Zuid en Hellendoorn-Noord

De gemeente Hellendoorn is van plan in de periode 2007-2018 twee nieuwe woongebie-den te realiseren. Het betreft een plan voor de bouw van circa 150 woningen ten noor-den van de bestaande bebouwde kom van Hellendoorn en een plan voor circa 450 wo-ningen in het gebied tussen de bestaande Kruidenwijk en de spoorlijn/Rijksweg35 in Nijverdal. Hiervoor moet het bestemmingsplan van deze gebieden worden gewijzigd. De eerste stap hiervoor is het voorontwerp van beide bestemmingsplannen ter inzage te leggen. Van woensdag 30 november tot en met dinsdag 10 januari 2006 liggen deze plannen ter inzage. Tijdens informatieavonden licht de gemeente de beide plannen toe. Voor Hellen-doorn Noord is er op woensdag 7 december in in hotel/restaurant 'In de Tonne', Dorpsstraat 66 in Hellendoorn een informatie- en inspraakavond. Voor Kruidenwijk-Zuid is er een informatie- en inspraakavond op dinsdag 13 december in het Spoortheater, Pa-rallelweg 45 in Nijverdal. Beide avonden beginnen om 19.30 uur.

Plan voor Hellendoorn-Noord
Dit bestemmingsplan vormt de basis voor te bouwen woningen en de aanleg van wegen en groenvoorzieningen. Wettelijk is bepaald dat een bestemmingsplan een maximale looptijd mag hebben van 10 jaar. Dat betekent dat over een periode van 10 jaar zo'n 150 woningen worden gebouwd. Het gaat dan om het gebied tussen de Ommerweg en De Isakke en in een klein gedeelte van het gebied tussen De Isakke en de Nieuwstadleiding.
De woningen in Hellendoorn-Noord worden een mix van goedkope, middeldure en dure koopwoningen. De verdeling wordt zoveel mogelijk afgestemd op de gemeentelijke woonvisie en houdt rekening met de uitkomsten van het woningbehoefte-onderzoek. Verspreid over het gebied is 30% van de woningen bestemd voor particulier opdrachtge-verschap. De bouw van de woningen vindt fasegewijs plaats, telkens in blokken van twee jaar, van 2007 tot 2018.

Randweg
De randweg wordt aangelegd in het gebied tussen De Isakke/Höftediek en de Nieuw-stadsleiding en vormt een onderdeel van de Noordzuidverbinding. Deze randweg is be-doeld als ontsluiting voor Hellendoorn-Noord en zal daarnaast het dorp Hellendoorn gaan ontlasten van het doorgaande verkeer. In dit deel van de nieuwe wijk worden voorlopig geen woningen gebouwd. Pas nadat de eerste fase is voltooid, is hier woningbouw ge-pland. Dit zal na 2018 het geval zijn.

Geen bedrijventerrein
In afwijking van de structuurvisie is in eerste instantie in het bestemmingsplan geen ruimte gereserveerd voor een bedrijventerrein voor bedrijven uit de bebouwde kom van Hellendoorn. Een dergelijk bedrijventerrein combineert niet goed met het ruimtelijke beeld dat de gemeente voor ogen heeft met de nieuwe woonwijk. Ook lijkt de behoefte aan bedrijventerrein minder groot dan aanvankelijk werd aangenomen. Daarnaast hebben we de gronden die in het bestemmingsplan liggen en uitgegeven kunnen worden, nodig voor de bouw van woningen.

Plan voor Kruidenwijk-Zuid
Het gebied waar de nieuwe woonwijk Kruidenwijk-Zuid is gepland, wordt begrensd door de bestaande Kruidenwijk in het noorden, de Veenweg aan de oostkant, de spoorlijn en rijksweg 35 aan de zuidkant en de Eversbergweg aan de westkant. Het is een landschap met veel hoogteverschillen, houtwallen en oude laanstructuren en verspreid staande agrarische bebouwing. Het tracé voor de verbindingsweg, de zogenaamde Noord-Zuidverbinding, ligt ten westen van het woongebied en volgt daarna globaal de Kap-pertsweg en de Van Heerdtweg tot aan de Helmkruidlaan. Deze weg wordt eerst aange-legd voordat met de bouw van de woningen wordt begonnen. De planning is dat hiermee in 2007 wordt gestart.
In de nieuwe woonwijk Kruidenwijk-Zuid is ruimte voor ongeveer 450 woningen. Daar-naast is er ruimte voor bedrijfsbebouwing omgeven door groen. Het plan is om de wijk in de periode 2009 tot 2018 te ontwikkelen. De wijk richt zich op alle segmenten van de woningmarkt. Het bestemmingsplan geeft hiervoor de contouren c.q. randvoorwaarden aan. Omdat er pas in 2009 met de bouw van woningen wordt gestart, heeft het college er voor gekozen het gebied waar woningbouw zal plaatsvinden op dit moment nog niet gedetailleerd te bestemmen. Uitgangspunt bij de uitwerking van de plannen is dat be-staande bebouwing waar mogelijk wordt ingepast en dat rekening wordt gehouden met de aanwezige landschappelijke waarden en elementen. Het bestemmingsplan geeft hier-voor de randvoorwaarden en contouren aan.

Plannen inzien
De plannen kunnen worden ingezien bij de balie Bouwen en Milieu op de locatie Hendrik Wormserplein 2 in Nijverdal. De balie is tot 1 januari 2006 op werkdagen geopend van 8.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 14.30 uur. Vanaf 1 januari 2006 is deze balie geopend van 08.00 tot 14.30 uur.
Open Bestemmingsplan Hellendoorn-Noord voorontwerp.pdf in nieuw window Bestemmingsplan Hellendoorn-Noord voorontwerp.pdf

Open Bestemmingsplan Kruidenwijk-Zuid voorontwerp.pdf in nieuw window Bestemmingsplan Kruidenwijk-Zuid voorontwerp.pdf

Open Plankaart Hellendoorn-Noord voorontwerp.pdf in nieuw window Plankaart Hellendoorn-Noord voorontwerp.pdf

Open Plankaart Kruidenwijk-Zuid voorontwerp deel Noord.pdf in nieuw window Plankaart Kruidenwijk-Zuid voorontwerp deel Noord.pdf

Open Plankaart Kruidenwijk-Zuid voorontwerp deel Zuid.pdf in nieuw window Plankaart Kruidenwijk-Zuid voorontwerp deel Zuid.pdf