Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Staatssecretaris Van Hoof wil probleem over vermogenstoets in kaart brengen
---

Afgelopen vrijdag 25 november toonde staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich bereid om samen met de CG-Raad het probleem in kaart te brengen van mensen met een handicap of een chronische ziekte, die een bijstandsuitkering ontvangen en geconfronteerd worden met een vermogenstoets.

De staatssecretaris deed deze toezegging in het overleg met de Alliantie voor sociale rechtvaardigheid, waar de CG-Raad deel van uitmaakt. Als mensen niet of slechts gedeeltelijk kunnen werken vanwege een handicap of chronische ziekte wordt het als onrechtvaardig ervaren dat zij eerst hun eventuele vermogen (meestal hun huis) moeten 'opeten'. De CG-Raad bracht de situatie onder de aandacht, dat er een rechtsongelijkheid bestaat tussen:


* Mensen die gedeeltelijke arbeidsongeschikt zijn en een gedeeltelijke WAO, WAZ of Wajong ontvangen. Als zij onder het sociaal minimum uitkomen krijgen zij het inkomen aangevuld via de IOAW, IOAZ of Toeslagenwet. Daar geldt wel een partnertoets voor, maar geen vermogenstoets. De aanvulling geschiedt uit de algemene midddelen (dus niet uit premies).

* Mensen die gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt zijn, en geen recht hebben op een van de genoemde uitkeringen (omdat zij de handicap kregen tijdens een periode dat zij niet betaald werkten en ouder dan 24 jaar waren) ontvangen een gewone Bijstandsuitkering. Voor hen geldt wel een vermogenstoets. De bijstandsuitkering wordt ook betaald uit de algemene middelen.

Deze rechtsongelijkheid wordt waarschijnlijk verklaard uit het vroeger gehanteerde kostwinnersbeginsel. Het kostwinnersbeginsel is in de moderne sociale zekerheid echter achterhaald.

Het probleem van de vermogenstoets voor bijstandsgerechtigden met een handicap of chronische ziekte wordt nu dus door SZW samen met de CG-Raad nader in kaart gebracht. Daarna zal de staatssecretaris zich daar een oordeel over vormen.

(Geplaatst: 28 november 2005)

---