Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Kinderen en mantelzorg

---

Mijn zorg! Over kinderen die zorgen.

De tienjarige Zoë leest haar vader verhaaltjes voor, de vijftienjarige Anthony masseert de voeten van zijn moeder en smeert er elke dag wat zalf op. Soms gaat de zorg nog verder. Er zijn kinderen die hun ouders wassen, stomas verwisselen, medicijnen geven, pap voeren, enzovoorts. () Een enkele keer kan het niet anders en sommige kinderen doen het zelfs graag. Toch is het niet des kinds om ouders te wassen, te verschonen of medicijnen te geven.
Uit: Jong en (on)bezorgd, boek voor ouders van jonge mantelzorgers

Aandacht voor jonge kinderen die zorgen Als er thuis veel aandacht moet gaan naar een gezinslid met een ernstige lichamelijke of psychische ziekte of handicap, betekent dat ook veel voor de (andere) kinderen in het gezin. Zij springen vaker bij in huishoudelijke klussen of in het passen op broertjes en zusjes. Soms ook hebben ze taken in de verzorging van de zieke of gehandicapte ouder, broer, zus of andere dierbare. Deze kinderen worden ook wel jonge mantelzorgers genoemd. Meestal helpen ze graag; zorgen voor mensen van wie je houdt, is immers fijn. Maar er zijn ook moeilijke kanten aan het zorgen voor een ander en de verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt. Zo zijn bijvoorbeeld kinderen met een zieke of gehandicapte broer of zus vaker jaloers en kunnen daarom (met hun gedrag) om meer aandacht voor zichzelf gaan vragen. Andere kinderen voelen zich zo verantwoordelijk voor bijvoorbeeld hun zieke ouder dat ze zichzelf vanuit hun zorgzaamheid te veel wegcijferen. Zo'n vijf procent van de zorgende kinderen heeft door overbelasting vroeg of laat hulp nodig van professionele hulpverleners. In Nederland gaat het om een groep van tussen de 12.500 en 50.000 kinderen die deze professionele hulp nodig hebben.

Begrip en steun vanuit de naaste omgeving zijn erg belangrijk voor deze kinderen. Het Project Mijn zorg! Over kinderen die zorgen wil er dan ook aan bijdragen dat onder anderen ouders en leerkrachten, klasgenoten en vrienden meer begrip krijgen voor kinderen die te maken hebben met ziekte, handicap en zorg en hen de nodige steun kunnen bieden. Als resultaat van het project verschijnen er drie producten:

Pony aan zee, een leesboek voor de kinderen,

Jong en (on)bezorgd, een boek met aandachtspunten en tips voor ouders en

Zorro, een leskoffer voor het basisonderwijs. Inhoudelijk staan de drie uitgaven met elkaar in verband, maar ze kunnen ook los van elkaar gebruikt worden.

Pony aan zee (Ella Weisbrod, 2005) is een indringend leesboek voor kinderen vanaf 10 jaar, over het leren leven met een (plotseling) gehandicapt familielid. Kinderen die thuis te maken hebben met ziekte of handicap herkennen zich in Josje of Jelle. Leeftijdgenootjes krijgen meer begrip voor wat deze kinderen meemaken en kunnen hen daardoor beter tot steun zijn.

Om een indruk te krijgen kunt u het 4e hoofdstuk lezen: Achtentachtig bakjes saté. (Word-bestand) U kunt het boek bestellen via Kwintessens NZV Uitgevers. Bestellen: via website Kwintessens, categorie leesboeken, bestelnummer 5177, 9,25 (reductie bij meer exemplaren).

Jong en (on)bezorgd: een boekje met aandachtspunten en tips voor ouders. Dit boekje wordt gepresenteerd tijdens de conferentie Max Laadvermogen op 7 februari 2006. Vanaf die datum kan het boekje worden besteld via de webwinkel van de CG-Raad. Prijs 4,95.

Zorro, zorg rondom ons: inspirerende leskoffer met een onderwijsprogramma over zorgen, steun geven en steun vragen en omgaan met anders zijn, voor leerkrachten in de bovenbouw van het basisonderwijs. Zie ook het infoblad. Scholen kunnen de leskoffer zelf aanschaffen maar eventueel ook lenen bij GGD'en, MEE-organisaties, Steunpunten Mantelzorg en onderwijsbegeleidingsdiensten bij u in de buurt. Bestellen van de leskoffer Zorro, zorg rondom ons kan via de Servicedesk van LOT/Xzorg; telefoonnummer 030-6575132, de website www.mantelzorg.nl of e-mail: de servicedesk Xzorg

De prijs, 79,95, is inclusief verzendkosten. Afhalen kan ook, dan geldt een korting van 10 euro. Het project is mogelijk door financiële bijdragen van het VSBfonds, het Nationaal Revalidatie Fonds en de Stichting Kinderpostzegels Nederland. Aan de leskoffer wordt bovendien bijgedragen door het ministerie van VWS en de provincie Flevoland.

Meer informatie over het hele project via Ginkgo Zorgprojecten of mail naar Gingkozorgprojecten tevens voor informatie over de conferentie Max Laadvermogen op 7 februari 2006.

---