Verbond van Verzekeraars

Te weinig Europese fusies in financiële sector

Het aantal cross-border fusies en overnames in de financiële sector is zwak vergeleken met andere sectoren. Te veel obstakels staan financiële instituten in de weg om fusies te sluiten met andere bedrijven in het buitenland. Dat zei Charlie McGreevy, Europees Commissaris voor de interne markt, naar aanleiding van het rapport Cross-border consolidation in the EU financial sector, dat de Europese Commissie onlangs aan de EcoFin heeft aangeboden.

In de jaren negentig hebben allerlei maatregelen (technologische ontwikkelingen, deregulering en de introductie van één markt voor financiële diensten) ervoor gezorgd dat er meer concurrentie in de financiële sector is ontstaan. Gevolg daarvan is dat het aantal financiële instellingen op nationaal niveau drastisch is afgenomen door fusies en overnames, maar Europees gezien blijft het aantal fusies achter. Zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie dat slechts twintig procent van alle overnames en fusies in de financiële sector Europese overeenkomsten betreft, terwijl dat in andere sectoren rond de 45 procent ligt. Wel bestaan er in de financiële sector grote nationale conglomeraten, maar die opereren nauwelijks over de grens. Daardoor blijven schaalvoordelen uit en worden bedrijven bovendien kwetsbaar ten opzichte van de grote concurrenten in Amerika.

Negatief klimaat
De Europese Commissie heeft door middel van een enquête onder financiële dienstverleners onderzocht hoe het komt dat cross-border fusies uitblijven. In haar rapport stelt de commissie dat er drie oorzaken zijn. Allereerst is de interne markt voor financiële producten nog steeds te weinig geïntegreerd. Een ander belangrijk probleem vormen de zeer veel verschillende toezichtregels en de mogelijkheden die toezichthouders hebben om fusies en overnames tegen te gaan. Zo kunnen toezichthouders overnames blokkeren op basis van prudentiële gronden. Tot slot worden grote organisaties op allerlei manieren (onder meer fiscaal) belemmerd bij gezamenlijke reorganisaties op pan-Europese basis.
Naast deze drie punten wordt in het rapport opgemerkt dat er een negatief klimaat is rondom cross-border transacties in de financiële sector. Individuele weerstand van zowel consumenten als werknemers tegenover Europese organisaties kunnen potentiële kopers ontmoedigen. Volgens McGreevy wordt het daarom hoog tijd dat de financiële sector meer profiteert van de nog te behalen schaalvoordelen die de Europese markt met 450 miljoen mensen kan bieden.
Het rapport van de Europese Commissie kan hier worden gedownload.

Verzekerd!, december 2005