Politie Zuid-Holland-Zuid

Invoering communicatiesysteem C2000

Dordrecht 05-12-2005 - Begin 2006 zullen alle hulpdiensten (brandweer, politie, ambulance en marechaussee) in Zuid-Holland-Zuid definitief over zijn gegaan op het nieuwe communicatiesysteem C2000. Het oude analoge systeem was al enige tijd aan vervanging toe. Het nieuwe, digitale systeem stelt hulpdiensten in het hele land in staat om met elkaar te kunnen communiceren via hetzelfde netwerk, ook over regiogrenzen heen. Ook is de geluidskwaliteit en de betrouwbaarheid van het C 2000-netwerk veel beter dan van het oude.

Na een testperiode van ruim een jaar is gebleken dat het systeem nu aan alle eisen voldoet. De politie Zuid-Holland-Zuid gaat medio december over op C2000. Op dit moment worden zon 1500 mensen bij de politie en brandweer intern opgeleid. Het Regionaal Ambulance Vervoer (RAV) en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) zijn sinds september van dit jaar operationeel. De uitrol bij de brandweer is gepland voor begin 2006. Dit is de laatste hulpdienst die operationeel gaat. De regionale invoering van C2000 is dan afgerond en het systeem verankerd in het dagelijkse werk bij de hulpdiensten.

Er is bewust gekozen voor een in tijd gespreide invoering van het systeem, om de diensten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen met logistiek, interne opleidingen en diverse testfases. Hiermee zijn ook de invoeringsrisicos gespreid. De hulpverlening mag natuurlijk niet in gevaar komen, bij deze mega-operatie voor het verbeteren van de kwaliteit van de communicatie. Het project C 2000 heeft in Zuid-Holland-Zuid heeft zon drie jaar in beslag genomen.

Voor scanner-luisteraars betekent C 2000 dat het beroepsmatig of uit interesse meeluisteren met berichtenverkeer tussen hulpdiensten niet meer mogelijk is als de invoering is afgerond. Het gaat dan om journalisten en hobbyisten, maar ook om criminelen. Voor journalisten betekent dit, dat zij minder toegang hebben tot de informatie van hulpdiensten, hetgeen zij nodig hebben om hun publiek te informeren. Daarom is afgesproken dat journalisten gebruik kunnen maken van de persalarmeringsregeling, die de politie Zuid-Holland-Zuid in samenwerking met de brandweer uitvoert. Bij calamiteiten kunnen journalisten ook s-avonds, s-nachts en in het weekend contact opnemen met de persvoorlichter van de politie.