KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

5-12-2005

Goede start nederlandse dames tijdens WK Laser Radial

Gister zijn de eerste twee wedstrijden van het wereldkampioenschap in de Laser Radial voor vrouwen gevaren in Fortaleza, Brazilië. Voor de dames is dit het eerste kampioenschap waar de toppers zich kunnen meten sinds de Laser Radial tot een Olympische discipline gekozen werd. Toeschouwers waren dan ook zeer benieuwd wie er als eerste over de finishlijn zou komen.

Het Nederlandse team trainde al een week in het Braziliaanse Fortaleza met 15 tot 25 knopen wind (windkracht 5/6) maar werden op de eerste wedstrijddag verrast door onverwacht licht weer. De zeilers kregen te maken met wind van 6 tot 9 knopen (windkracht 2/3), hoge deining en een beklemmende hitte.
Zelfs de lokale bevolking kon bevestigen dat dit weer hoogst
uitzonderlijk is voor de plaats waar normaal meer dan 12 knopen wind staat!

Lisa Westerhof liet zich echter niet uit het veld laan door de plotselinge weersveranderingen en had tijdens de eerste wedstrijd een prima start. Bij de tweede bovenboei ging ze zelfs aan de leiding, naar een achtste plaats.

Gea Jutjens, Annemieke Bes en Merel Witteveen zaten tijdens de start alledrie vast in een deel van het veld zonder wind en binnen een mum van tijd zaten ze in de achterhoede. Tijdens de wedstrijd konden ze nog maar weinig plaatsen inhalen.

Na een heftige woordenwisseling met de Nederlandse coach Mark
Littlejohn had Gea Jutjens tijdens de tweed wedstrijd een uitstekende start. Ze startte aan de stuurboordzijde van de baan, nam de leiding in deze tweede race en hield deze positie vol tot aan de finishlijn. Een zeer goede prestatie van Gea. Na afloop zei ze: na mijn goede start kon ik doorgaan en mijn eigen wedstrijd blijven varen.
De coach was blij om te zien dat de punten waar ze zo hard op getraind hadden de afgelopen weken goed tot uitvoering werden gebracht.

Voor vandaag is er wederom licht weer voorspeld maar later deze week zal de stevige wind, zoals de zeilers die gewend zijn in Fortaleza, hoogst waarschijnlijk weer terug keren.

Top vijf na twee wedstrijden:

1. Sarah Steyaert, FRA, 4 points

2. Sarah Blanc, AUS, 6

3. Larissa Nevierov, ITA, 6

4. Paige Riley, USA, 8

5. Jennifer Spalding, CAN, 9

Internetadres: www.2005laserworlds.com.br