Lensink van berkel comm.

SP-er minst sociale belegger

'Linkse' stemmers halen beste beleggingsrendementen

Capelle a/d IJssel, 5 december 2005 - SP-stemmers zijn van alle beleggers het meest succesvol. Dit blijkt uit het Beleggers Onderzoek 2005 van SNS Fundcoach dat is uitgevoerd onder 3.495 beleggers. SP-ers behalen het hoogste rendement, maar zijn wel de minst sociale beleggers omdat ze hun beleggingsbeslissingen in de meeste gevallen niet afstemmen met hun partner.

Beleggers die stemmen op de SP en PvdA behalen de beste rendementen, hoewel SP-stemmers de minste beleggingservaring hebben. De minst goede beleggers zijn degenen die stemmen op de Christen Unie en de SGP. SGP-stemmers hebben de meeste mutaties in hun portefeuille gevolgd door de Christen Unie. Hierom behalen stemmers op deze politieke partijen het minste rendement. De SP-stemmer muteert het minst op jaarbasis zijn portefeuille, gevolgd door de CDA-stemmer. Dit verklaart het goede rendement van de SP-belegger.

De meest sociale beleggers zijn PvdA- en VVD-stemmers. Zij nemen hun beleggingsbeslissingen het meest van alle politieke partijen in samenspraak met hun partner. SGP-stemmers besteden het meeste tijd per week aan hun beleggingen (gemiddeld 132 minuten per week) en de CDA-stemmer besteedt samen met de SP-er het minste tijd aan beleggen per week (gemiddeld 84 minuten per week). Terwijl de stemmers op coalitiepartijen VVD, CDA en D66 de meeste beleggingservaring hebben, scoren zij qua rendement slechts gemiddeld.

SNS Fundcoach voert jaarlijks een onderzoek onder beleggers uit om meer te weten te komen over het beleggingsgedrag en de voorkeuren van mensen die beleggen. Het onderzoek richtte zich op zowel bestaande klanten als frequente bezoekers van de internetsite www.snsfundcoach.nl. In totaal deden 3.495 personen mee aan het onderzoek. SNS Fundcoach onderzocht het beleggingsgedrag in het algemeen, de voorkeur en houding ten aanzien van beleggingsfondsen, ervaring met beleggen, behaalde rendementen en de ervaring met de dienstverlening van SNS Fundcoach.

'Onderzoeken naar resultaten van particuliere beleggers zijn altijd vrij algemeen', aldus Jeroen Vetter, directeur van SNS Fundcoach. 'Verder dan 'de gemiddelde belegger' en verschillen tussen man en vrouw gaan de meeste onderzoeken niet. Daarom houden wij elk jaar een groot onderzoek onder beleggers in Nederland. Hiermee willen we bereiken dat beleggers een beter beeld krijgen van de verschillende type beleggers in Nederland,' aldus Vetter. 'De gemiddelde belegger bestaat namelijk niet echt. Er zijn mensen die bovengemiddelde rendementen behalen en anderen die rendementen onder het gemiddelde behalen. Het is dus interessant om nader te bekijken welke mensen bovengemiddelde rendementen behalen en waarom. Welke kenmerken hebben deze mensen? Wat doen zijn anders dan andere beleggers?'

Over SNS Fundcoach
SNS Fundcoach is onderdeel van SNS Bank en gespecialiseerd in beleggingsfondsen. Beleggers kunnen via SNS Fundcoach online beleggen in topfondsen van onder andere AXA Rosenberg, Credit Suisse, DWS, East Capital, Fidelity, JP Morgan, Merrill Lynch, Pictet en Robeco. Beleggers kunnen zelf fondsen selecteren, vergelijken en kopen via één rekening. SNS Fundcoach is een onderdeel van SNS Bank.

Noot voor redactie,