Ministerie jus

http://www.justitie.nl

Martin Bruinsma

070 370 6266

4735

05.12.05

Nederland helpt malta bij de hervestiging van vluchtelingen

Een Nederlandse delegatie heeft op Malta gesprekken gevoerd met enkele onderdanen van derde landen, aan wie op Malta asiel is verleend, teneinde ze in Nederland te hervestigen. De delegatie bestaat uit functionarissen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het Ministerie van Justitie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, in samenwerking met het UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie. De Emigratiecommissie van Malta spant zich in om soortgelijke initiatieven te stimuleren.

Nederland geeft als eerste lidstaat gehoor aan het verzoek van Malta aan EU-lidstaten om hulp te bieden bij de problematiek rondom de enorme toestroom van illegale immigranten uit Noord-Afrika, waarmee het land zich geconfronteerd ziet. Het is tevens de eerste maal dat een lidstaat vluchtelingen uit een andere lidstaat opvangt in plaats van ze rechtstreeks uit derde wereldlanden op te nemen.

De delegatie vloeit rechtstreeks voort uit de toezegging van beide regeringen om de wederzijdse administratieve samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van asiel en immigratie te bevorderen. Men richt zich met name op permanente samenwerking, zodat de opvang op Malta verbeterd kan worden.

Deze hervestiging van een klein aantal vluchtelingen heeft een eenmalig karakter. Nederland spoort andere Lidstaten aan zijn voorbeeld te volgen en bij te dragen aan de verdeling van de lasten binnen Europa.

-------