'Werkgever betaalt helft vakbondscontributie

Cnv dienstenbond

Principeakkoord Bloemenveiling Aalsmeer:
Werkgever betaalt helft vakbondscontributie

CNV Dienstenbond heeft een principeakkoord afgesloten met VBA voor een CAO van de 1800 medewerkers van bloemenveiling Aalsmeer. Bestuurder Fedde Monsma: 'Na anderhalf jaar onderhandelen, met tussendoor een reorganisatie en moeilijke onderwerpen als het pensioendossier liggen er nu goede afspraken op tafel. In totaal 3,75 procent loonsverhoging en wegwerking van de kinderopvangwachtlijst. Verder vakbondsvoordeel voor nieuwe leden. Zij krijgen het eerste jaar de helft gratis. Wie al lid is kan de contributie uit brutoloon betalen! En tot slot een goede doorbetalingsregeling tijdens ziekte!. Een evenwichtige CAO ligt voor. Het woord is nu aan de leden'.

De CAO VBA loopt van 1 juli 2004 tot 1 juni 2007. De loonsverhoging gaat gefaseerd in: per
1 januari 2004 een half procent eenmalig, per 1 januari 2005 1,25 procent structureel, in januari 2006 anderhalf procent en in 2007 een half procent structureel. Het nieuwe pensioensysteem gaat van eindloon naar middelloon en is volledig geïndexeerd. Medewerkers kunnen toch eerder stoppen dan met 65 jaar. Op zijn vroegst is uittreden mogelijk met 62,5 jaar tegen 75 procent van het middelloon. Voor vijftigplussers geldt er een overgangsregeling.

Er komt een levensloopregeling, maar de werkgever zal geen bijdrage leveren hieraan. De pensioenopbouw tijdens levensloopverlof loopt door tot vijftig procent. De wachtlijst voor kinderopvang wordt verder weggewerkt. Tijdens ziekte wordt het eerste jaar 100 procent doorbetaald. Het tweede jaar is de loondoorbetaling 85 procent. Dit kan aangevuld worden tot 92,5 procent bij goede medewerking aan reïntegratie. Tijdens het derde en vierde jaar in de WIA, de nieuwe WAO, is aanvulling tot 85 procent afgesproken. Verder is het vroegveilen om 6.00 uur 's ochtends uitgebreid van 26 weken naar 52 weken per jaar. Voor nieuwe vakbondsleden betaalt VBA het eerste jaar de helft van de contributie. Bestaande leden kunnen de contributie uit brutoloon betalen waardoor er ook voordeel optreedt.

Bloemenveiling Aalsmeer is de grootste bloemenveiling op één locatie met 1800 medewerkers.

Hoofddorp, 5 december 2005

Voor nadere informatie:
Fedde Monsma, bestuurder, 06 20 47 18 93
Lilly van Geest, persvoorlichter, 06 10 88 41 41