Lensink van berkel comm.

Ontwikkelaars bieden nieuwbouwwoningen aan via nieuwe landelijke website

5 december 2005

Dertien woningontwikkelaars gaan hun aanbod van nieuwbouwwoningen gezamenlijk via het internet aanbieden. Hiervoor is samen met de brancheorganisaties NEPROM en NVB de Stichting Landelijk Nieuwbouw Portaal (LNP) opgericht. Doelstelling is dat op termijn alle woningontwikkelaars zich hierbij aansluiten waardoor alle nieuwbouwwoningen die in Nederland op de markt komen op deze site te vinden zijn.

De initiatiefnemers vertegenwoordigen ongeveer 50% van het huidige aanbod aan nieuwe koop- en huurwoningen in de vrije sector. Zij hebben zich verplicht hun volledige woningaanbod op deze site te zetten. De site dient medio 2006 operationeel te zijn. Vanaf dat moment kunnen ook andere ontwikkelaars hun woningaanbod op deze site zetten. De initiatiefnemers verwachten dat binnen korte tijd minimaal 70% van alle vrije sector nieuwbouwwoningen op LNP te vinden zijn.

Volledig aanbod
Het besluit om tot LNP te komen is genomen omdat de betrokkenen vinden dat de markt van vrije sector koop- en huur woningen transparanter én vollediger moet zijn. De bestaande sites beschikken maar over een deel van het totale aanbod, waardoor het voor de consument onmogelijk is om een compleet overzicht van alle nieuwbouw te krijgen. Zo worden op Funda alleen de nieuwbouwwoningen aangeboden die via de NVM-makelaars worden verkocht of verhuurd. Ontwikkelaars bieden daarnaast een groot deel van de woningen ook rechtstreeks aan consumenten aan zonder bemiddeling van een makelaar, of via een niet-NVM makelaar.

LNP is dus uniek door de volledigheid van het actuele aanbod. Daarnaast is het portaal uniek doordat niet alleen op projectniveau, maar ook tot op de individuele woning alle informatie wordt gepresenteerd. De site geeft verder inzicht in projecten in voorbereiding, zodat de ontwikkeling van complete gebieden inzichtelijk wordt.

Het opzetten van een stichting zonder commerciële doelstellingen garandeert dat de focus gericht blijft op het presenteren van het beschikbare woningaanbod. De Stichting krijgt een bestuur waarin alle deelnemende partijen zijn vertegenwoordigd. Voorzitter van dit bestuur wordt de heer J.P. de Smeth. De deelnemende ontwikkelaars zijn AM Wonen, Amvest, Ballast Nedam, Bam Vastgoed, Blauwhoed Eurowoningen, Bemog , Bouwfonds MAB Ontwikkeling, BVR Groep, Dura Vermeer, Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling, TBI Holdings, VolkerWessels Vastgoed en Vesteda.

Noot voor redactie,