Vereniging Nederlandse Gemeenten

AANTREKKELIJKE ZORGVERZEKERING SOCIALE WERKVOORZIENING

De VNG en de vakbonden hebben afspraken gemaakt met Zilveren Kruis Achmea over een collectieve zorgverzekering voor werknemers in de sociale werkvoorziening. Het gaat hierbij om 100.000 mensen, die werkzaam zijn in de sociale werkvoorziening en 25.000 gepensioneerden. Ook gezinsleden kunnen worden meeverzekerd. Er is een korting van 10% op de basispremie afgesproken. Dit is de wettelijke maximale korting. Daarmee komt de basispremie op 950,40 per jaar, dit is 79,20 per maand. Er is ook een passende korting voor de aanvullende verzekeringen overeengekomen.

De korting geldt niet alleen voor alle werknemers die via Zilveren Kruis Achmea hun zorgverzekering afsluiten maar ook voor hun gezinsleden. Daarnaast is afgesproken dat de gepensioneerden uit de sector ook aanspraak kunnen maken op de korting.

Met deze afspraak hebben CAO partijen de VNG, ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak voldaan aan de afspraak uit de CAO sociale werkvoorziening. Brancheorganisatie Cedris is nauw betrokken geweest bij de besprekingen.

Het collectieve contract dat is afgesproken, kan niet verplicht worden opgelegd aan werknemers, iedereen heeft een individueel keuzerecht. Door de combinatie van de lage premie en de kwaliteit van deze zorgverzekering van Zilveren Kruis Achmea sluit dit aanbod goed aan bij het specifieke karakter van de sociale werkvoorziening.

Samenvatting van het verzekeringspakket Belangrijkste voordelen van de zorgverzekering van Zilveren Kruis Achmea voor de sociale werkvoorziening zijn:
* De premie van de basisverzekering Beter Af bij Zilveren Kruis Achmea bedraagt bruto 1056. Voor het Wsw-collectief geldt de maximale korting van 10 %, zodat de premie uitkomt op 950,40 per jaar, dit is per maand 79,20.
* De basisverzekering is een naturapolis, met een landelijke dekking qua zorgaanbieders.
* Op de vier aanvullende verzekeringen en de drie aanvullende tandartsverzekeringen wordt aan het Wsw-collectief 15% korting geboden.
* Kinderen t/m 18 jaar zijn gratis aanvullend meeverzekerd, als zij dezelfde aanvullende verzekering kiezen als hun ouders.
* Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering wordt gratis uitbreiding geboden voor dekking van alternatieve geneeswijzen en medicijnen, buitenlanddekking, kinderopvang bij ziekenhuisopname en uitbreiding van orthodontie voor kinderen tot 18 jaar.
* De overeenkomst met Zilveren Kruis Achmea is voor drie jaar aangegaan.

Gemeenten en uitvoeringsorganisaties Wsw verplichten zich op grond van de afspraken die CAO-partijen en Zilveren Kruis Achmea hebben gemaakt, mee te werken aan het bekend maken van het aanbod aan de werknemers. Daarnaast maken zij geen andere regionale of lokale collectieve afspraken met andere zorgverzekeraars.