Legal Download


Muziekpiraterij en de platenmaatschappijen

Het zonder toestemming aanbieden van muziek op het Internet is in strijd met de wet. Het pleegt inbreuk op de rechten van artiesten en platenmaatschappijen. Nog belangijker: het is slecht voor de muziek en voor de Nederlandse cultuur.
De Nederlandse platenmaatschappijen, verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de Nederlandse investeringen in nieuwe artiesten - totaal zo'n 18 tot 22 miljoen euro per jaar - zullen niet kunnen blijven investeren in nieuwe muziek als er niet voor betaald wordt. Die fundamentele waarheid wordt zelfs door het internet niet veranderd. Zoals bekend is het op dit moment al bijzonder moeilijk voor nieuwe artiesten om een platencontract te bemachtigen Wat uw opvattingen over filesharing ook zijn; het bovenstaande is slecht nieuws voor de mensen die in de muziek- en aanverwante industrieën werken. Het gaat immers niet alleen om banen bij de platenmaatschappijen, maar ook om de werkgelegenheid bij geluidsstudio's, boekingskantoren, artiestenmanagers, (theater)zalen, winkels en muziek-uitgeverijen. Maar het is ook slecht nieuws voor de honderden getalenteerde componisten, tekstschrijvers, zangers en muzikanten die hopen dat ze ooit op een dag hun brood kunnen verdienen met hun werk.
De platenmaatschappijen hebben geen keuze. Er moet iets gebeuren. Wat hebben de maatschappijen dan tot nu toe ondernomen? Zijn ze - zoals criticasters vaak beweren - achterover gaan zitten om vervolgens, toen de problemen zich niet vanzelf oplosten, hun klanten te gaan vervolgen? Of is er meer dan dat?
Het Internet biedt platenmaatschappijen evenveel kansen als bedreigingen en het lijkt erop dat we nu, in 2005, halverwege een dramatische omwenteling staan.
Na vijf jaar waarin illegaal aangeboden muziek op Internet de dienst leek uit te maken, bieden de legale sites de maatschappijen de potentie om hun klanten toegang te bieden tot een ongekend breed muziekaanbod.
Het is een spannende tijd, en het was en is onze rol om de ontwikkeling van nieuw, legaal, aanbod te bevorderen en het ongeautoriseerde aanbod aan te pakken zodat de bedrijven die wij vertegenwoordigen met hun werk door kunnen gaan en kunnen blijven investeren in Nederlandse artiesten.

Theo Roos
Voorzitter NVPI Audio