Partij van de Arbeid


Den Haag, 5 december 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over het bericht dat Surinaamse en Turkse meisjes vaker zelfmoord plegen dan autochtone meisjes


1.

Bent u op de hoogte van het bericht dat het aantal Surinaamse en Turkse meisjes veel vaker zelfmoord proberen dan autochtone meisjes in de regio Haaglanden? 1)


2.

Geldt dit alleen voor de regio Haaglanden of ook voor andere regio's in het land waar veel allochtone vrouwen en meisjes wonen? In het geval u dit niet weet, bent u bereid een onderzoek te laten doen naar dit verschijnsel en naar de oorzaken hiervan?


3.

Wat vindt u ervan dat in de regio Haaglanden in twee jaar tijd 964 zelfmoordpogingen zijn geregistreerd door ziekenhuizen en de crisisdienst en dat het aantal zelfmoordpogingen drie keer zoveel is onder Turkse en Surinaamse, met name Hindoestaanse, meisjes?


4.

Worden deze meisjes bereikt, denkt u, door de Geestelijke Gezondheidszorg en de reguliere hulpverlening? Zo nee, wat moet er volgens u gebeuren om deze meisjes tijdig te bereiken en hulp te bieden?


5.

Wat heeft de interculturalisatie van de zorg volgens u tot op heden bereikt, wanneer blijkt dat allochtone vrouwen en meisjes nauwelijks beroep hierop doen?


6.

Kunt u aangeven welke projecten vanuit uw departement met de gelden ten behoeve van de Interculturalisatie van de zorg zijn gesubsidieerd en wat de resultaten hiervan zijn?


1. Trouw d.d. 3 december 2005



---- --