GGD Rotterdam e.o.


Mandarijnen en bestrijdingsmiddelen

Naar aanleiding van het persbericht van Milieudefensie, Goede Waar & Co en Stichting Natuur en Milieu met betrekking tot residuen van bestrijdingsmiddelen op mandarijnen zijn bij de GGD vragen binnengekomen over de gezondheidsrisicos van het eten van mandarijnen.

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) onderzoekt en bewaakt de veiligheid van voedsel in Nederland en doet zo ook intensief onderzoek naar de restanten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Mandarijnen worden ook regelmatig onderzocht.

Bij mandarijnen zijn door de VWA geen overschrijdingen van de norm voor de acute toxiciteit vastgesteld. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat de consumptie van twee ons groenten en twee stuks fruit per dag de kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker kan verminderen. Dit positieve effect op de gezondheid weegt op tegen de risicos van de mogelijke aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van de VWA; www.vwa.nl. Met vragen kunt u ook terecht bij de Warenklachtenlijn van de VWA. De Warenklachtenlijn is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800-0488.