Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Loek van Wely naar vierde ronde World Chess Cup

Loek van Wely heeft zich geplaatst voor de vierde ronde van de World Chess Cup. In de rapidpartijen was hij te sterk voor de jonge Teimur Radjabov. In de eerste partij hield Van Wely zijn tegenstander eenvoudig op afstand. In de tweede partij profiteerde hij van de gekunstelde openingsopzet van Radjabov. Een witte pion op d6 spleet de zwarte stelling in tweeën en was uiteindelijk de nagel aan Radjabovs doodskist.
Met zijn overwinning heeft Van Wely zich geplaatst bij de laatste zestien deelnemers, die allen nog vier ronden in matchvorm zullen spelen. De beste tien uit de eindrangschikking plaatsen zich voor de volgende cyclus om het wereldkampioenschap, die in 2006 van start gaat.
Van Wely komt in de vierde ronde uit tegen de voormalige FIDE-wereldkampioen Ponomariov. De eerste partij wordt dinsdag 6 december gespeeld.

---

Harmonie Schaaktoernooi geeft jongeren een kans

Lange tijd was het onzeker of het jaarlijkse schaaktoernooi rond de kerstdagen in Groningen doorgang kon vinden. Door het wegvallen van een aantal sponsoren en de structureel hoger uitvallende kosten moest er drastisch bezuinigd worden. Toch is de Stichting Schaakontwikkeling en -opleiding Noord-Nederland (SO-ON) er in geslaagd een aantrekkelijk schaaktoernooi van de grond te krijgen. Het vierde Harmonietoernooi vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 30 december, opnieuw in het prachtige Harmoniegebouw in het centrum van Groningen. Dit toernooi is tevens het 42e internationale schaakfestival van Groningen.

De invitatiegroep bestaat dit jaar uit tien jongeren, waaronder zes Nederlanders. De spelers van de Jong Oranje selectie zullen proberen de benodigde 5 of 5½ punten voor internationale meesternorm bij elkaar te schaken. De groep is minder sterk dan vorig jaar. Met een kleiner budget bleek het slechts mogelijk om één grootmeesters te contracteren. De vier meesters zorgen ervoor dat er toch voldoende titelhouders van de partij zijn. Ook speelde bij het samenstellen van de deelnemerslijst mee, dat de hoofdsponsor, de Rijks Universiteit Groningen (RUG), graag veel studenten in deze groep zag meespelen.

De vijf Nederlandse jeugdspelers in de invitatiegroep zijn: Daan Brandenburg, Roeland Pruijssers, jeugdkampioen Joost Michielsen, Matthew Tan en Robert Ris.
De SO-ON is erg verheugd met de komst van Ahmed Adly. De 17-jarige Egyptenaar is de jongste Afrikaanse grootmeester ooit en werd onlangs in Zambia kampioen van dit continent.

De op papier sterkste deelnemer is de 19-jarige Rus Dmitry Frolyanov. Nu nog onbekend, maar wel vaker bleek het Harmonietoernooi een goede opstap naar het grotere werk.
De Nederlandse meester Sipke Ernst kon niet ontbreken in deze groep. Sinds 2001 is hij van de partij. In dat jaar won hij het toernooi, iets wat hij dit jaar zou kunnen herhalen. De 26-jarige student Nederlands aan de RUG is op rating een van de hoogst geplaatste spelers. Hij is tevens de oudste deelnemer.

Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door de Oostenrijker Markus Ragger en de Duitser Hannes Rau. Beiden deden al diverse malen mee aan wereld- en Europese jeugdkampioenschappen. Beide jeugdspelers zijn internationaal meester.

Voor de A-groep hebben zich al diverse meesters ingeschreven. Uiteraard is Groninger Erik Hoeksema van de partij. Hij krijgt concurrentie van de Duitser Gasthofer en de Rus Skatchkov.

De gewone huis- en clubschakers kunnen terecht in de B-groep (tot een rating van 1800) of in de zogenaamde minitoernooien. Deze toernooien duren vijf ronden en beginnen op tweede kerstdag.

Het toernooi wordt mogelijk gemaakt door de Rijks Universiteit Groningen, de gemeente Groningen, Adviesbureau Schrijvers, provincie Groningen, de KNSB, hotel Mercure en BDO Groningen.

Er wordt gespeeld in het Harmoniegebouw van de Rijks Universiteit Groningen, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen. De partijen beginnen elke dag om 14.00 uur. Het publiek heeft gratis toegang. De vijf partijen van de invitatiegroep worden elke ronde live op internet gebracht.

De partijen, standen, uitslagen, verslagen, foto's en andere informatie zijn te vinden op:
http://www.so-on.org/kerst2005/2005ned.html

---

Cursus Superschaak

Internationaal Meester en schaaktrainer Jop Delemarre geeft op vrijdag 9 december een cursus Superschaak. Superschaak is een variatie op het schaakspel. Aan het gebruikelijke materiaal worden stukken toegevoegd als de Amazone, de Keizerin, de Prinses en de Veteraan. Deze stukken zullen ook worden gebruikt tijdens het 3e Open NK Superschaak, dat op zaterdag 26 januari tijdens het Corus-toernooi zal worden gespeeld. Uitgebreide informatie over superschaak is te vinden op www.superchess.nl.

De cursus vindt plaats in LCPL, Rooseveltstraat 4C, 2321 BM Leiden (donkerrood gebouw, ingang vooraan links op nummer 4). Tijd: 19.00-21.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden via superschaak@planet.nl of bij de initiatiefnemer van superschaak: Henk van Haeringen, tel/fax: 015-3696579.

---