Technische Universiteit Delft

"Van molecuul tot product"

Nanochemische technologie nieuw vakgebied voor scheikundigen TU Delft

De scheikundig technologen binnen de TU Delft gaan zich toeleggen op het nieuwe vakgebied van de nanochemische technologie. Uitgaande van hun traditioneel sterke achtergrond in chemische en proces-technologie, willen ze een brug slaan tussen de fundamenteel nieuwe concepten uit het nano-vakgebied en de proces-technologie die nodig is om praktische toepassingen te realiseren. De wervingscampagne voor drie nieuwe leerstoelen start deze week in nationale en internationale tijdschriften.

Delft hield zich tot dusverre vooral met de bulk-chemische technologie bezig en in beperkte mate met producten op nanoschaal. Dit gaat veranderen, aldus Peter Appel, voorzitter van de afdeling Chemische Technologie binnen de TU Delft: "We willen ons blikveld sterk uitbreiden richting nanochemische technologie. Wereldwijd wordt dit als de volgende fase in het vakgebied van de Chemische Technologie gezien. Het sluit ook uitstekend aan op andere Delftse activiteiten zoals die van het Kavli Instituut voor Nanoscience. "

Van molecuul tot product
In het kader van de nieuwe koers worden drie nieuwe leerstoelen in het leven geroepen, inclusief infrastructuur. Het gaat hierbij om de gebieden van de supramoleculaire chemie en nanogestructureerde systemen plus een nieuwe leerstoel in de "process & product engineering". De afdeling richt zich hiermee op de gehele productieketen, samengevat in de slogan "van molecuul tot product". Moleculen en structuren op nanoschaal staan centraal in de productieprocessen. Het onderzoek is fundamenteel van aard, maar gedreven door toepasbaarheid. De nieuwe koers van de afdeling betekent een verbreding en versterking voor de procestechnologie in Delft. Het scala aan Delftse activiteiten binnen de procestechnologie is verankerd in meer dan tien leerstoelen in vier afdelingen en twee faculteiten.

Nano
Het voorvoegsel "nano" slaat op het schaalniveau van de miljoenste millimeter, de nanometer. Dit is de schaal van enkele atomen en moleculen. Met de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren is het mogelijk geworden atomen, moleculen en structuren op deze schaal te bestuderen en te bouwen. De eigenschappen van materialen worden veelal bepaald door de structurering op nanoschaal. De nanowetenschappen vormen een veelbelovende tak van moderne wetenschap met toepassingen in ieder denkbaar gebied, van medische technieken tot revolutionaire materialen. Waar er in het recente verleden vooral spectaculaire principes zijn aangetoond, is het wachten nu op toepassingen in het publieke domein. Nanochemische technologie kan hier een belangrijke rol in spelen, aldus de Delftse afdeling.

Over de afdeling
De afdeling Chemische Technologie maakt onderdeel uit van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen, en bestaat momenteel uit een totaal van ruim 200 wetenschappers en ondersteuners. Jaarlijks leidt de afdeling zo'n 20 promovendi en 60 studenten op.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de afdeling Chemische Technologie kunt u terecht bij Prof.dr.ir. P.W. Appel, voorzitter van de afdeling. Email: p.w.appel@tnw.tudelft.nl; Telefoon: 015-278 2686. De afdeling maakt deel uit van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen, TU Delft. Voor de wervingscampagne is een speciale website opgezet: www.becomeaprofessorindelft.nl