FNV

Ali B. steunt oproep voor fatsoenlijk loon schoonmakers

In een brief - gesteund door prominenten als rapper Ali B. - is negenhonderd opdrachtgevers gevraagd schoonmaakbedrijven op te roepen hun personeel fatsoenlijk te gaan betalen. Woensdag heropent FNV Bondgenoten de onderhandelingen met de werkgevers. "Gezien de voorgeschiedenis lopen we een behoorlijk risico dat het weer niets wordt", waarschuwt vakbondsonderhandelaar Eddy Stam. "Daarom proberen we ook via de opdrachtgevers de druk te vergroten."

Behalve Ali B. heeft een keur van mensen uit de politiek, wetenschap, kunst en religie de steunverklaring onder de brief van FNV Bondgenoten ondertekend.

De onderhandelingen over de cao voor de tweehonderdduizend schoonmakers liepen in september vast. Daarop organiseerde FNV Bondgenoten een reeks acties die uitmondden in het '10-eurotribunaal' op 15 november. De rechters - dominee Hans Visser en professor Kea Tijdens - stelden de vakbond in het gelijk. Daarop trokken de werkgevers hun eindbod in en nodigden ze de bonden uit voor nieuw overleg.

FNV Bondgenoten wil het basisuurloon van een schoonmaker in vijf jaar verhogen van 8,33 naar 10 euro en voert daarvoor ook een internationale campagne.

Het basisuurloon in Nederland staat al sinds januari 2003 op 8,33 euro bruto. Om dat binnen vijf jaar naar tien euro te tillen, moet in 2005 een stijging tot 8,62 euro worden behaald.

FNV Bondgenoten wil ook in de cao regelen dat het loon van zieken volledig wordt doorbetaald en de arbeidsovereenkomst niet eenzijdig door de werkgever kan worden gewijzigd.

De brief met steunbetuigingen van prominenten is hieronder op te halen.

Attachments:
brief 10-Eurocampagne.DOC