PERSBERICHT - 2005-12-05

Tweede editie ku(n)stevenement 2006 Beaufort wordt nog imposanter

Weer volop kunst aan de Vlaamse kust

Een gestrand schip van 38 meter voor de kust van Oostduinkerke, een kudde olifanten die in De Panne uit de zee komt, een indrukwekkend, drijvend eiland in Knokke Het zijn slechts enkele van de blikvangers van 2006 Beaufort. De tweede editie van de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee heeft van 1 april tot 1 oktober 2006 plaats en zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan.

Er is nog meer gekozen voor imposante werken. Er moet over gesproken worden, aldus Willy Van den Bussche, commissaris-generaal van 2006 Beaufort. De eerste editie van het ku(n)stproject 2003 Beaufort lokte naar schatting 600.000 bezoekers naar de kust, die samen tussen 12 en 25 miljoen euro besteedden.

Twee luiken
Net als in 2003 bestaat 2006 Beaufort uit twee luiken: Beaufort Outside (kunstparcours aan de kust) brengt 30 hedendaagse kunstenaars uit het nationale en internationale kunstcircuit samen, onvermoede locaties worden door hen omgetoverd tot weidse en intrigerende oorden: installaties en beeldhouwwerken gelinkt aan een welbepaalde site zullen het kustlandschap tijdelijk omvormen tot een kunstlandschap.

Schildersroute
Een uniek en nieuw gegeven in het totaalconcept is de schildersroute: monumentale schildersdoeken zullen kerken, één per gemeente, omvormen tot sanctuaria van kunst. Inhoudelijk zullen ook die werken gerelateerd zijn aan de site en de aandacht voor het geheel versterken. Deze 2006 Beaufort schildersroute betekent een meerwaarde op zich, gelet op de betekenis van deze discipline die buiten de tijd staat en die steeds evolueert en nieuwe vormen aanneemt, mede beïnvloed door de nieuwe technologische impulsen.

Creatieproces
Beaufort Inside in het PMMK, Het Museum voor Moderne Kunst aan zee te Oostende illustreert het creatieproces van de Beaufort Outside-werken aan de hand van maquettes, fotos, tekeningen en schilderijen en presenteert daarenboven één of meerdere werken uit het oeuvre van de kunstenaars.

Ideaal vertrekpunt
Op deze manier vormt het PMMK, Het Museum voor Moderne Kunst aan zee, het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de kunstwerken uit Beaufort Outside. De kunstenaars zullen bovendien de confrontatie aangaan en in dialoog treden met één van de grondleggers van de hedendaagse kunst, René Magritte. Hiervoor wordt het beroemde werk van René Magritte Le domaine enchantée, waarvan de originele frescos te bewonderen zijn in de Grote Zaal in het Casino van Knokke-Heist, gereconstrueerd aan de hand van een aantal olieverfschilderijen, aangevuld met ander, minder gekend werk van René Magritte.

De kunstenaars
Kunstenaars geselecteerd voor 2006 Beaufort (onder voorbehoud)
- Andries Botha ( ZA)

- Chéri Samba (CD)

- Daniel Richter (DE)

- David Cerny (CZ)

- David Tremlett (UK)

- Giuseppe Penone (IT)

- Ilya & Emilia Kabakov (UA)

- Jan Fabre (BE)

- Jan Van Imschoot (BE)

- Jane Alexander (ZA)

- Jean Bilquin (BE)

- Joep Van Lieshout (NL)

- Joseph Riera i Aragó (ES)

- Kati Heck (DE)

- Koen Van den Broek (BE)

- Lee Yong Deok (KOR)

- Louise Bourgeois (US)

- Luc Zeebroek (BE)

- Mark Manders (NL)

- Michael Parekowhai (NZ)

- Michael Ray Charles (US)

- Mimmo Paladino (IT)

- Monika Baer (DE)

- Nigel Hall (GB)

- Norbert Schwontkowski (DE)

- Stephan Balkenhol (DE)

- Tom Claassen (NL)

- Wang Du

- Zhan Wang