Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
De Strijp-Waterhof 1e en Transvaal 3e prijs bij Grootkeuken Longstay Award 2005/2006

Twee locaties Woon- en Zorgcentra Haaglanden winnen Grootkeuken Award

Den Haag, 5 december 2005 - Woon- en Zorgcentra Haaglanden viel dit jaar twee keer in de prijzen bij de Grootkeuken Longstay Award 2005/2006. Verpleeghuis De Strijp-Waterhof won de eerste en zorgcentrum Transvaal de derde prijs. De Grootkeuken Award is een initiatief van het vakblad Grootkeuken, voedingsblad voor zorg & instellingen. Beide locaties werden unaniem genomineerd op basis van hun score op de vier hoofdcriteria klantgerichtheid, kostenbeheersing, innovatie en personeelsbeleid. Met de ontvangst van de Grootkeuken Long Stay Award ziet De Strijp-Waterhof de invulling en uitvoering van haar visie, 'Leven zoals thuis' beloond. Met de derde prijs voor Transvaal beloonde de jury het zorgcentrum voor haar rol als 'voortrekker' op het gebied van multicultureel ouderenbeleid.

"Leven zoals thuis zijn in de Strijp-Waterhof geen loze woorden." Daarmee vatte de jury haar oordeel over De Strijp-Waterhof samen. "We zijn onder de indruk van wat we zien, ruiken, proeven en meemaken." Als één van de eerste verpleeghuizen in Nederland introduceerde De Strijp-Waterhof in 2001 leefstijlgerichte zorg voor ouderen met dementie. Zes tot acht ouderen met een gemeenschappelijke leefstijl wonen samen in een leefstijlgroep. Binnen de leefstijlgerichte zorg wordt het voedingsbeleid ingevuld onder het motto 'eten zoals thuis'. Anno 2005 worden maaltijden, waar mogelijk en gewenst, samen met bewoners voorbereid en bereid. Er wordt gezamenlijk gekozen wat wanneer wordt gegeten, de boodschappen worden gezamenlijk gedaan en hetzelfde geldt voor de bereiding, het eten van de maaltijd en de afwas. Zo wordt in de Indische leefstijlgroep Indisch gekookt, de leefstijlgroep 'Privacy en Etiquette' begint om een uur of vijf met een borreltje, en in de Huiselijke groep worden de aardappels gezamenlijk geschild.

In de wetenschap dat veel verpleeghuizen een zelfde goede visie en motivatie hebben, benadrukte de jury dat "het vooral de gedrevenheid en passie van de medewerkers is die het verschil maakt in De Strijp-Waterhof." Directeur van de Strijp-Waterhof Annemarie Koopman bevestigt dat er wel een cultuuromslag nodig was om het personeel vertrouwd te maken met het nieuwe voedingsbeleid waarin de behoefte van de ouder voorop staat. "Iedereen moest de nieuwe visie onderschrijven en consequent doorvoeren. Het was even wennen, maar uiteindelijk is er voor de medewerkers de belangrijke beloning van een prettige werksfeer en de waardering van tevreden bewoners."

De jury prees ook de vanzelfsprekendheid waarmee de voedingsvisie in De Strijp-Waterhof wordt uitgedragen en uitgevoerd. "Het grote voedingscircus van menucycli, keuzeformulieren, logistieke systemen, regenereerwagens en grootkeukens heeft bij de Strijp-Waterhof plaats gemaakt voor de eenvoud van een simpel huishouden, een eenvoud die je bijna doet vergeten hoe ontzettend moeilijk het is om dit voor elkaar te krijgen. 'Geen systeem' is namelijk de moeilijkste organisatievorm."

Zorgcentrum Transvaal
Met de derde prijs voor zorgcentrum Transvaal erkende de jury haar voorbeeldfunctie op het gebied van multiculturele ouderenzorg. In Transvaal wonen naast Nederlandse - , veel migranten ouderen, met name van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Er wordt veel waarde gehecht aan een kwalitatief voedingsbeleid dat aansluit op de behoeften en wensen van de multiculturele populatie. Directeur van Transvaal Frits Rijsemus: "Goede voeding is een voorwaarde voor een prettig verblijf voor alle ouderen die hier wonen. Autochtone én allochtone ouderen moeten onvoorwaardelijk kunnen vertrouwen op de kwaliteit en bereidingswijze van hun maaltijden. Om deze reden heeft onze voedingsdienst zich gespecialiseerd in het koken van Hindoestaanse en Surinaamse maaltijden. Waar mogelijk zijn de ouderen zijn hier bij betrokken. Zo hebben ze zelfs invloed gehad op de keuze van de HALAL-slager. Daarmee hebben we hun vertrouwen in de kwaliteit van onze keuken gewonnen." Momenteel serveert Transvaal zeven dagen per week diverse soorten maaltijden variërend van de Hollandse stamppot tot Surinaamse vegetarische, Turkse, en HALAL-maaltijden.

Over Woon- en Zorgcentra Haaglanden (WZH)
Woon- en Zorgcentra Haaglanden (WZH) is één van de grotere koepelorganisaties op het gebied van ouderenzorg in de regio Haaglanden. WZH gaat uit van het principe dat bewoners, cliënten, medewerkers en vrijwilligers 'voor elkaar' bezig zijn. De WZH- woon-zorglocaties hebben elk een eigen identiteit en bewonerscultuur. Ieder huis is anders en kent andere werk-, woon- en leefomstandigheden. Er wordt veel gewerkt aan wijkgerichte zorg in de vorm van maaltijdvoorzieningen, zorgabonnementen en mogelijkheid tot deelname aan activiteiten. Deze diversiteit in woonvormen en zorg binnen de verschillende locaties is kenmerkend voor en tevens de kracht van WZH.